Hlavní obsah

Chávez po operaci dostal infekci dýchacích cest

Novinky, rei
Havana

Stav venezuelského prezident Huga Cháveze, jehož před pár dny operovali na Kubě kvůli rakovině, se znovu zkomplikoval. Cháveze sužuje infekce dýchacích cest, citovala ve středu prohlášení venezuelské vlády stanice Al-Džazíra.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„Prezidentovi diagnostikovali infekci dýchacích cest, ale jeho stav je stabilizovaný,“ prohlásil ministr pro informace Ernesto Villegas. Dodal, že lékaři mají komplikace pod kontrolou. „Podle doktorů je takový neduh jedním z nejčastějších možných důsledků u pacientů, kteří podstoupili složitou operaci,“ podotkl Villegas.

Ministr neupřesnil, zda se jedná například o zápal plic. Lékaři podle Villegase Chávezovi, jenž Venezuele vládne 14 let, nařídili „naprostý klid“.

Experti upozorňují, že prvních deset dní po operaci je kritických, a prohlášení, že zdravotní stav 58letého prezidenta je stabilizovaný, ještě neznamená, že je mimo nebezpečí.

Už ukázal na svého nástupce

Chávezovi poprvé diagnostikovali zhoubný nádor v pánevní oblasti loni v červnu. Od té doby podstoupil čtyři operace; poslední minulý týden.

Už dlouho se spekuluje o tom, že Chávez nebude schopen vykonávat funkci prezidenta, ale teprve před dvěma týdny prezident prohlásil, že by si za svého nástupce přál viceprezidenta Nicolase Madura.

Chávez slouží čtvrté funkční období. Volby vyhrál naposledy v říjnu. Podle venezuelské ústavy musí být vypsány nové volby do 30 dnů, jestliže prezident v úřadu skončí v prvních čtyřech letech svého šestiletého mandátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám