Hlavní obsah

Venezuelský prezident může neomezeně vládnout zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuelský levicový prezident Hugo Chávez může vládnout v příštích osmnácti měsících neomezeně své zemi. Parlament ve čtvrtek jednohlasně odsouhlasil, že může vládnout pomocí dekretů. Opozice není ve sněmovně zastoupena, volby v roce 2005 bojkotovala.

Článek

Návrh zákona předložil sám Chávez s tím, že chce "revoluční právo", aby mohl urychlit sociální, politické a ekonomické změny v zemi. Chce znárodnit klíčové sektory ekonomiky. Potvrdil, že hodlá státu získat nazpět "vlastnictví strategických výrobních prostředků", zejména kontrolu nad ropnou produkcí. Chce, aby energetické a telekomunikační společnosti byly v rukou státu. Požaduje také, aby lukrativní rafinérie v Orinoku nadále nemohly vlastnit zahraniční společnosti. 

Změna by se měla týkat i ústavy; jde především o zrušení omezeného počtu mandátů pro hlavu státu (v současnosti jsou pouze dva) a o přejmenování země na Venezuelskou socialistickou republiku. Chávez zahájil své druhé funkční období. 

Zákon musí být potvrzen po druhé, závěrečné diskusi příští čtvrtek. Zřejmě projde, kvůli bojkotu parlamentních voleb v roce 2005 opozicí v zákonodárném sboru zasedají pouze Chávezovi stoupenci.

Požadovat zvláštní pravomoci pro vládnutí a mít přitom absolutní podporu poslanců znamená, že vládce se "stal tyranem, despotou, který chce o všem rozhodovat, který veřejně přikazuje ostatním, co mají dělat, a který je přesvědčen o tom, že je jediný schopný vládnout Venezuele," upozornil vůdce opozice Manuel Rosales.

Předsedkyně parlamentu Cilia Floresová označila takové kritiky za normální, protože "vědí, že tyto zákony jsou pro prohloubení revoluce". 

Reklama

Související témata:

Související články

Venezuela chce koupit ruské stíhačky

Venezuela uvažuje o nákupu ruských stíhaček Suchoj z Ruska nebo Číny. V neděli to prohlásil venezuelský prezident Hugo Chávez.

Chávez: Bush je opilec a nemocný muž

Venezuelský prezident Hugo Chávez řekl ve čtvrtek v baptistickém kostele v newyorském Harlemu, že "Bush je opilec a nemocný muž." Výpady na Bushe zahájil...

Výběr článků

Načítám