Hlavní obsah

Venezuelského opozičního lídra vyšetřují kvůli blackoutu

Caracas
Aktualizováno

Venezuelská prokuratura vyšetřuje opozičního předáka a předsedu parlamentu Juana Guaidóa kvůli možnému zapojení do výpadků elektřiny, uvedl opoziční deník El Nacional. Opozicí ovládaný parlament podle AFP vyhlásil v pondělí kvůli přetrvávajícímu blackoutu stav nouze.

Foto: Marco Bello, Reuters

Předseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó

Článek

Generální prokurátor Tarek William Saab v úterý oznámil, že informoval nejvyšší soud o zahájení vyšetřování Juana Guaidóa kvůli možnému zapojení do sabotáže národního elektrického systému. Prezident Nicolás Maduro tvrdí, že šlo o ”kybernetický útok” zorganizovaný opozicí a USA s cílem svrhnout vládu.

Předsedu parlamentu Guaidóa vyšetřuje prokuratura už od konce ledna kvůli „uzurpovaní moci“. Guiadó se prohlásil dočasným prezidentem poté, co opozicí ovládaný parlament odmítl uznat výsledky loňských prezidentských voleb a legitimitu druhého mandátu jejich vítěze Nicoláse Madura.

Stav nouze

Naopak parlament kvůli blackoutu vyhlásil stav národní nouze, jak ho o to o víkendu požádal Guiadó. Důvodem je celonárodní katastrofa způsobená masivními výpadky elektřiny, které trvají od čtvrtečního večera. „V mnoha městech jsme zaznamenali rabování, v zemi umírají nevinné děti, ve Venezuele není normální situace,” uvedl Guaidó na mimořádném zasedání parlamentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Venezuela je bez elektřiny už druhý denVideo: Reuters

Kvůli výpadkům energie jsou už několik dní v zemi uzavřeny školy a podle opozice kvůli poruchám dodávek elektřiny zemřelo už několik desítek nemocných, zejména novorozenců a lidí docházejících na dialýzu.

Foto: Ariana Cubillos, ČTK/AP

Venezuelská holčička v barelu čeká, až bude voda.

V pondělí se kvůli trvajícímu výpadku ocitli lidé bez vody, protože nefungují čerpadla. Lidem nezbylo než si nabírat vodu z řek.

V zemi jsou uzavřeny školy, obchody, vláda vyhlašuje každý den pracovní volno.

Zadrželi i novináře

Kvůli výpadku elektřiny zatkli v pondělí novináře Luise Carlose Díaze, který má i španělské občanství, a zaměstnance státní energetické společnosti Corpoelec Geovanyho Zambrana. Ten podle deníku El País už dříve kritizoval zoufalý stav venezuelské energetické sítě.

Čtyřiatřicetiletý Díaz ve svém rozhlasovém programu pravidelně informoval o výpadcích elektřiny a snažil se lidem poradit. Díaz v pondělí večer nepřišel do práce a po několika hodinách jeho blízcí zjistili, že ho zatkla tajná policie. Díazovi přátelé odmítli obvinění, že by novinář měl s blackoutem cokoli společného.

V úterý se rozhodl Washington stáhnout z Venezuely zbylé diplomaty kvůli zhoršující se situaci v zemi. Ministr vnitra Mike Pompeo v pondělí řekl, že v „Madurově socialistickém ráji jsou potraviny shnilé a telekomunikace se zhroutily“.

Podle únorového průzkumu by Madurovu socialistickou stranu PSUV volilo méně než 15 procent obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám