Hlavní obsah

Elektřina ve Venezuele nejde už druhý den, problémy mají hlavně nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuela se už druhý den potýká s rozsáhlým výpadkem elektřiny, zasáhl téměř celou zemi. Život v ulicích ustal, protože jsou zavřené obchody, obchodní centra i čerpací stanice. Vážné problémy jsou v nemocnicích, protože ne všechny mají funkční generátory. Problémy jsou způsobeny výpadkem největší vodní elektrárny v zemi, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Venezuela je bez elektřiny už druhý denVideo: Reuters

 
Článek

Prezident země Nicolas Maduro už ve čtvrtek uvedl, že za výpadek mohu Spojené státy a opozice. Označil to za sabotáž.

Proud ve Venezuele vyrábí především vodní elektrárny, jsou však zanedbané a výpadky elektřiny jsou běžné. Ne však v takovém měřítku. Bez elektřiny bylo ve čtvrtek a v pátek asi 70 procent území.

Foto: Stringer, Reuters

Žena v nemocnici v Caracasu během výpadku proudu

Nemocnice už evidují první oběť - pětadvacetiletá žena Marielsi Arayová zemřela kvůli tomu, že přestal fungovat dýchací přístroj. „Lékaři se snažili pomoci jí ruční masáží, nic jiného dělat bez elektřiny nemohli,” popsal podle BBC strýc oběti Jose Lungo.

V jedné z porodnic podle CNN zemřelo dříve narozené dítě.

Příbuzní se snažili přemístit své blízké do lékařských zařízení, která mají fungující generátory. V dětské nemocnici v Caracasu ale přestal generátor fungovat a lékaři museli zrušit naplánované dialýzy. Většina nemocnic rušila operace.

Problematická ropa

Použití generátorů je komplikované, protože země trpí i nedostatkem nafty. Sice má obrovské zásoby ropy, ovšem rafinérie fungují špatně, ropa má navíc vysoký obsah síry, protože se do ní musí přimíchávat látky, které země obtížně shání. Loni země dokonce zvažovala, že začne dovážet lehčí ropu z Ruska.

Během pátku byly dodávky proudu částečně obnoveny v některých částech metropole Caracasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám