Hlavní obsah

Venezuela pátrá po lídrovi opozice, viní ho ze smrti tří lidí

– Caracas • Aktualizováno

Venezuelské úřady stíhají opozičního vůdce Leopolda Lópeze, kterého prezident Nicolás Maduro viní ze smrti tří lidí během nedávných protivládních protestů. Informovala o tom v neděli agentura Reuters. López své stoupence přes síť Twitter vybídl, aby pokračovali v pokojných demonstracích. V úterý bude se svými přívrženci pochodovat v Caracasu.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Venezuelský opoziční předák Leopold Lopéz

Článek

"Budu tam a ukážu svou tvář. Nemám se čeho bát. Pokud je nějaké nelegální rozhodnutí mě zatknout, tak přistoupím na toto rozhodnutí a toto hanebné stíhání státem," vzkázal v neděli podle Reuters López na síti Twitter.

Úřady viní Lópeze z vraždy a terorismu v souvislosti s násilím během protivládních protestů. Ve středu si potyčky mezi odpůrci a stoupenci vlády vyžádaly tři mrtvé. Demonstranti tvrdí, že zůstanou v ulicích, dokud Maduro nepodá demisi. Nic ale nenaznačuje, že by se tak mělo stát.

Venezuelské bezpečnostní síly v noci prohledaly Lópezovo bydliště a domov jeho rodičů ve snaze opozičního lídra zadržet, López ale na žádném z těchto míst nebyl. Razii podle zdrojů agentury AP provázela protestní akce sousedů, kteří tloukli do hrnců a pánví na protest proti tomu, co nazývají svévolným příkazem k zadržení.

Venezuelané demonstrují

Protivládní demonstrace se v ulicích Caracasu a dalších měst odehrávají už několik týdnů. V sobotu se demonstranti střetli s bezpečnostními silami v metropolitní čtvrti Chacao, která je dlouho centrem opozičního hnutí. Incident ale znamená problém pro studentské demonstranty, kteří se chtějí distancovat od maskovaných protestujících, kteří ničili majetek, zapalovali pneumatiky a které studentští předáci označují za špiony.

"Mé zemi a studentům, které jsem vždy obdivoval a podporoval, bitva je v ulicích, ale bez násilí," sdělil López na Twitteru.

Zhruba tisícovka demonstrantů se v Chacau na východě metropole sešla i v minulých dnech. Madura odsuzovali za údajnou politickou represi, ale i kvůli každodenním problémům v podobě inflace, nedostatku základních potřeb či vysoké míry zločinnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám