Hlavní obsah

Letecké záběry zpustošené Kenoshy. V protesty zmítaném Wisconsinu je stav nouze

Novinky, Alex Švamberk
Kenosha
Aktualizováno

Při střelbě během demonstrací ve městě Kenosha ve státě Wisconsin na severovýchodě USA zemřeli v noci na středu dva lidé další člověk byl postřeleni. Ve státě je vyhlášen stav nouze. Ve městě navzdory nočnímu zákazu vycházení už třetí den pokračují protesty, protože policie v neděli sedmkrát postřelila černocha, 29letého Jacoba Blakea, před očima jeho dětí. Kenosha je po protestech zpustošená, v ulicích byla vypálená auta a domy včetně obchodů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na Kenoshu zdevastovanou po násilných protestechVideo: ABC 7 Chicago, AP

 
Článek

Střelba si vyžádala jednoho mrtvého a dva zraněné, uvedl původně šerif David Beth pro list Milwaukee Journal Sentinel, pak se ale ukázalo, že oběti byly dvě. Jeden zastřelený byl trefen do hlavy krátce před úterní půlnocí. Po pachateli se pátrá.

Beth uvedl po zhlédnutí různých videozáznamů na sociálních sítích, že by měl být zadržen nejméně jeden člověk: „Jsem naprosto přesvědčen, že ho budeme mít brzo.“Jedno video zachycuje i člověka s dlouhou střelnou zbraní, jak pálí po lidech, kteří se ho snaží odzbrojit. Střílí i poté, co byl povalen na zem. Muž nakonec utekl.

Zastřelený ležel na parkovišti a svědci se pokoušeli stlačit mu ránu na hlavě. Pak ho odnesli do nemocnice.

Střílelo se u benzínové pumpy, kterou se snažilo několik lidí ochránit před rabováním. Jednoho z nich citoval The Washington Post. Muž prohlásil, že přišel zabránit demonstrantům napadat místní obchody a že se na sociálních sítích dověděl o použití trubicových bomb: "Když jim policisté nedokážou zabránit házet trubicové bomby na nevinné civilisty, někdo to udělat musí.” List The Washington Post napsal, že zatím neexistuje svědectví, že byly v úterý takové bomby použity.

Na vyšetřování střelby se podílí  i FBI.

Třetí noc protestů

Protesty proti policejnímu násilí pokračovaly navzdory vyhlášenému zákazu vycházení. Demonstranti se kolem deváté večer shromáždili u plotu u soudní budovy a házeli přes něj petardy. Policisté proti nim nasadili slzný plyn a pepřový sprej.

Kolem jedenácté večer se střetli policisté a demonstranti u parku u Sheridanovy ulice. Policisté je vyzvali, aby se rozešli a neblokovali cestu. Protože neuposlechli výzev, policisté po nich začali pálit slzotvornými kouřovými a ohlušujícími granáty, uvedl Milwaukee Journal Sentinel. Demonstranti se chránili za popelnicemi a kontejnery a odpovídali palbou petard.

Byl by zázrak, kdyby Blake chodil

Protesty v Kenoshi se konají kvůli tomu, že policisté v neděli postřelili černocha Jacoba Blakea. Ten leží ve vážném stavu v nemocnici.

Podle právníka Bena Crumpa je po několika zásazích Jacob Blake od pasu dolů ochrnutý, kulky mu poškodily míchu a rozdrtily obratle. „Byl by zázrak, kdyby Jacob Blake někdy zase chodil,“ řekl. Další právník uvedl, že má vážně poškozené i další orgány.

„Střelili mého syna sedmkrát, jako by na něm nezáleželo,“ uvedl jeho otec, „ale na mém synovi záleží. Je to lidská bytost.“

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Demonstrant kryjící se za kontejnerem hází zpátky na policisty kouřový granát.

K nedělnímu incidentu se zatím policie nevyjadřuje, nezveřejnila ani jména zasahujících policistů. Uvedla jen, že zasahovala kvůli rodinné hádce.

Policisté zasáhli, když Blake poté, co obešel své SUV, do něj začal nastupovat. Jeden z policistů ho chytil za triko a začal po něm pálit. Podle svědka, který incident natočil, na Blakea policisté křičeli, aby odhodil nůž. On však v Blakeově ruce žádný nůž neviděl. V autě seděly tři Blakeovy děti ve věku tři, pět a osm let. Nejstarší mělo ten den narozeniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nepokoje ve WisconsinuVideo: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám