Hlavní obsah

Ve Venezuele vyšly do ulic ženy v bílém

– Caracas

Protesty ve Venezuele pokračovaly v sobotu, kdy do ulic vyšly ženy, a to jak zastánkyně opozice, tak vlády socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Opoziční vůdci žádaly ženy, aby vyrazily do ulic v bílém. Pochod začal na východě Caracasu a mířil do centra k ministerstvu zahraničí.

Foto: Marco Bello, Reuters

Pochod žen v Caracasu

Článek

Zpravodajka televize Al-Džazíra Lucy Newmanová ale uvedla, že tam se nemohou dostat: „Venku je pořádková police vybavení vodními děly a slzným plynem, aby zajistila, že se pochod opozice nebude moci dostat z východní části do západní části Caracasu.“ Ta je tradičně baštou socialistů, kteří také svolali demonstraci žen.

Opoziční protest žen v bílém byl reakcí na sílící násilí. Demonstrace si za měsíc vyžádaly už 37 obětí, poslední byl dvacetiletý mladík, kteří zemřel po pátečním protestu, uvedla prokuratura. Mladý muž zemřel po střetu mezi demonstranty a policií ve Valencii západně od metropole Caracasu.

Průmyslové město, na které těžce dopadla venezuelská ekonomická krize, se tento týden stalo dějištěm krvavých střetů Madurových příznivců a odpůrců, při nichž bylo několik osob zraněno. Desítky lidí podle agentury Reuters využily chaotické situace a začaly rabovat místní obchody.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelské ženy demonstrovaly pod heslem žádné další represe

Oběti jsou ale na obou stranách, nejen mezi příslušníky opozice, ale i mezi zastánci vlády a bezpečnostními silami. Nejčastěji podléhají střelným zraněním. Zraněných je sedm set, 150 zadržených zůstává ve vazbě.

Aktivisté kritizují policisty, že jsou příliš tvrdí a pálí slzotvorné granáty přímo do lidí.

V malém městě Rosario de Perijá na západě země se hněv demonstrantů obrátil proti Madurově předchůdci Hugovi Chávezovi, který je pro mnohé z odpůrců socialistické vlády symbolem autoritářské a rozhazovačné politiky vedoucí k dnešnímu stavu. Mladí lidé zde zničili Chávezovu sochu, která zpodobňovala dlouholetého vůdce země při vojenském pozdravu. „Studenti zničili tuto Chávezovu sochu. Po právu jej obviňují, že zničil jejich budoucnost,” řekl k incidentu médiím opoziční poslanec Carlos Valero.

Foto: Marco Bello, Reuters

Manželka vězněného venezuelského opozičního vůdce Leopolda Lopéze Lilian Tintoriová (uprostřed) v čele protestu žen v Caracasu

Nejnovější vlna protestů ve Venezuele propukla poté, co se nejvyšší soud na konci března rozhodl převzít pravomoci parlamentu, který má pod kontrolou opozice. Soud posléze verdikt pod tlakem zrušil, protesty ale pokračují. Madurovy oponenty, kterých je v zemi většina, nejnověji rozlítilo, že prezident v pondělí podepsal dekret svolávající ústavodárné shromáždění, které by mohlo přepsat základní zákon země s cílem upevnit Madurovu moc.

Foto: Christian Veron, Reuters

Demonstrantky v Caracasu před policejním zátarasem

Politickou krizi ve Venezuele je třeba řešit rychle a nenásilně. Podle sobotnho prohlášení Bílého domu se na tom ve Washingtonu shodli bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa Herbert R. McMaster a šéf venezuelského parlamentu ovládaného opozicí Julio Borges. Oba rovněž požadují, aby venezuelská vláda respektovala ústavu a propustila politické vězně. Bílý dům v den Borgesovy návštěvy uvedl, že situaci v jihoamerické zemi monitoruje, a označil ji za "žalostnou".

Reklama

Výběr článků

Načítám