Hlavní obsah

V USA začínají primárky, čeká se tvrdý boj mezi republikány toužícími po Bílém domě

– Washington

Ve státě Iowa začnou v úterý primárky. Republikáni v tomto třímiliónovém státě budou vybírat svého kandidáta na prezidenta, který se v listopadových volbách postaví dosavadnímu nejvyššímu představiteli USA - demokratovi Baracku Obamovi.

Foto: Profimedia.cz

Republikánští kandidáti na prezidenta Mitt Romney (vpravo) a Rick Perry během předvolební debaty 15. prosince 2011 v Sioux City.

Článek

V Iowě se o přízeň voličů uchází šest republikánských politiků. Podle nedělního průzkumu veřejného mínění publikovaného místními novinami Des Moines Register by favorit Mitt Romney mohl získat kolem 25 procent hlasů. Na paty mu s 22 procenty šlape Ron Paul a bez šancí není s 15 procenty ani Rick Santorum, který zejména v posledních dnech rychle posiluje a kterému nahrává i fakt, že 41 procent dotázaných je ochotno své rozhodnutí ještě změnit.

Vedle této trojice o hlasy voličů bojuje také bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich - který byl ještě nedávno považován za jednoho z favoritů celých republikánských primárek, ale v posledním průzkumu se pro něj v Iowě vyjádřilo jen 12 procent dotázaných. Dále o nominaci bojuje texaský guvernér Rick Perry a členka Sněmovny reprezentantů za Minnesotu Michele Bachmannová.

Sedmý republikánský kandidát, bývalý guvernér Utahu a bývalý velvyslanec v Číně Jon Huntsman se hlasování v Iowě neúčastní.

Výsledek úterního hlasování může mít výrazný vliv i na republikánské primárky v dalších státech, v nichž se o prezidentském kandidátovi bude rozhodovat až do června.

V tomto konzervativním státě na americkém Středozápadě se na rozdíl od tradičních primárek, kdy ve volebních místnostech hlasuje většinou širší okruh registrovaných straníků, prezidentský kandidát vybírá na stranických volebních shromážděních (caucus), jichž se účastní jen malé skupiny politicky aktivních místních občanů. I proto se zde mohou výrazně zviditelnit také kandidáti, kteří by v hlasování ve většině ostatních amerických států neměli příliš šancí.

Maratón primárek potrvá do konce června

První tradiční primárky se uskuteční v New Hampshire týden po hlasování v Iowě. Z velkých amerických států budou jako první rozhodovat voliči na konci ledna na Floridě. Hlasovací maraton skončí 26. června 2012 primárkami v Utahu, o kandidátovi republikánů ale může být rozhodnuto mnohem dříve.

Vítěz primárek bude stranickými delegáty potvrzen a oficiálně nominován na celonárodním sjezdu (konventu) v Tampě na Floridě na konci srpna.

Demokratický sjezd, který za obhajobou vyšle Baracka Obamu, se uskuteční v Charlotte v Severní Karolíně o několik dní později - na začátku září.

Reklama

Výběr článků

Načítám