Hlavní obsah

V USA začal proces se střelcem z denverského kina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Ve Spojených státech začal v úterý soudní proces s Jamesem Holmesem, který je obžalován z vražd a pokusů o vraždu při střelbě v denverském kině při premiéře filmu o Batmanovi. Zabil 12 lidí a dalších 70 zranil. Žalobci požadují pro Holmese trest smrti, podle obhajoby je ale mladý muž duševně nemocný a patří do léčebny.

Foto: Reuters

James Holmes v soudní síni v roce 2013

Článek

Proces se sedmadvacetiletým Američanem začíná sestavováním poroty. Na obsazení míst 12 členů a 12 náhradníků poroty se přihlásilo 9000 zájemců, což je podle AP nejvyšší počet v historii Spojených států. Očekává se, že výběr porotců potrvá měsíce. Hlavní otázkou při procesu bude určit, zda vrah byl v době činu schopen rozpoznat rozdíl mezi dobrem a zlem. Soudní proces může trvat do října.

Holmes vyšel asi dvacet minut po začátku filmového představení nouzovým východem ven z kina. Po chvíli se ale vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce a s helmou. Někteří ze 400 diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po 15 minutách se nechal bez odporu zatknout policií.

Obžalovaný čin nepopírá, ale tvrdí, že při něm byl nepříčetný, a proto se necítí vinen. Při přípravě soudního procesu podstoupil na příkaz justice dvě psychiatrická vyšetření. Výsledky expertíz nebyly zveřejněny a budou posouzeny při procesu. Americká média nevyloučila, že vrah může skončit v nějaké léčebně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám