Hlavní obsah

V USA se protrhly dvě přehrady, 10 tisíc evakuovaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lansing

Na 10 tisíc obyvatel muselo kvapně opustit své domovy poté, co se ve středu po několikadenních vydatných lijácích v Michiganu protrhly dvě přehrady. Guvernérka státu Gretchen Whitmerová vyhlásila v okrese Midland nouzový stav a varovala, že by mohly oblast v příštích hodinách postihnout nejhorší záplavy v historii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Michiganu se protrhly dvě přehradyVideo: Reuters

 
Článek

„Něco takového jsme v okrese Midland dosud nezažili. Procházet něčím takovým uprostřed pandemie je téměř nepředstavitelné,” citovala Whitmerovou stanice BBC. Meteorologové varují, že by se některá místa mohla ocitnout až pod téměř třemi metry vody.

Americká meteorologická služba NWS varovala před „extrémně nebezpečnou a život ohrožující situací”, rozvodněná řeka Tittabawassee by podle ní měla kulminovat ve středu ráno místního času (po poledni SELČ).

Schovejte se u příbuzných, radí úřady

Úřady proto nabádají občany z postižených oblastí, aby se přesunuli, pokud možno ke známým v jiných částech státu. Pokud takovou možnost nemají, měli by využít nabízeného provizorního přístřeší. Tam však musí povinně nosit roušku a udržovat dostatečné rozestupy od ostatních, aby snížili riziko šíření koronaviru.

Asi desetimilionový Michigan patří ke státům silně zasaženým pandemií nemoci covid-19, tamní úřady evidují pozitivní nález na SARS-CoV-2 u více než 50 tisíc lidí, přičemž asi 5000 z nich už po komplikacích onemocnění zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám