Hlavní obsah

V USA poprvé popravili vězně novou směsí, umíral 15 minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cleveland

Ve Spojených státech se ve čtvrtek uskutečnila vůbec první poprava pomocí nové metody používající jako smrtící látku kombinaci dvou farmak. Ve věznici státu Ohio tímto způsobem skončil život muže odsouzeného za znásilnění a vraždu těhotné ženy, informovala agentura Reuters. Americké úřady jsou nuceny inovovat způsoby poprav, neboť výrobci často používaného léku pentobarbitalu jej odmítají k tomuto účelu poskytovat.

Foto: ČTK/AP

Dennis McGuire

Článek

Třiapadesátiletý Dennis McGuire dostal ve smrtící injekci kombinaci léku proti bolesti hydromorfonu a midazolamu, který se v medicíně používá jako sedativum. Jeho obhájci se na poslední chvíli snažili zvrátit verdikt s námitkou, že dosud nevyzkoušená metoda vystavuje jejich klienta riziku velkých bolestí a dušení, které se mohou dostavit před ztrátou vědomí a smrtí.

Neuspěli však a odsouzenec během přibližně 15 minut od aplikace smrtící látky do okamžiku smrti podle agentury AP několikrát hlasitě oddychoval a vydával chrčivé zvuky.

Jedna z nejdelších poprav

Podle soudce Gregoryho Frosta si soud nebyl zcela jist, že smrt bude bezbolestná a že poprava proběhne úplně bez problémů. McGuire, který podle lékařů již pět let trpěl dýchacími obtížemi, však prý soudce nepřesvědčil o existenci podstatného rizika, že bude trpět velkými bolestmi.

Šlo o jednu z nejdéle trvajících poprav od chvíle, kdy Ohio v roce 1999 znovu zavedlo trest smrti.

Ohio stejně jako několik dalších amerických států dosud při popravách používalo barbiturát pentobarbital, který řada jeho výrobců z etických důvodů odmítá poskytovat pro účely poprav. Export smrtících látek blokuje zejména Evropská unie, která s trestem smrti nesouhlasí.

McGuire byl odsouzen za znásilnění a smrt těhotné Joy Stewartové, jejíž tělo v roce 1989 našli náhodní turisté v lese v západním Ohiu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám