Hlavní obsah

V USA objevili nacistického velitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V americkém státě Minnesota žije od války velitel nacistické jednotky SS Michael Karkoc, jemuž se podařilo obelhat imigrační úředníky. Ukrajinského rodáka, jemuž je 94 let, objevil jeden amatérský pátrač, který upozornil agenturu AP. Karkoc setkání s reportéry odmítl. O jeho případné vydání se ale podle AP začalo zajímat Německo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Karkoc přišel do USA v roce 1949 a imigračnímu úřadu řekl, že v armádě za války vůbec nebyl.

Podle AP však působil jako důstojník Ukrajinské sebeobranné legie a později i jako důstojník Haličské divize SS. Ta dokonce byla na seznamu organizací, které jsou ve Spojených státech nežádoucí. Divize páchala zvěrstva proti polským civilistům včetně žen a dětí, plenila a vypalovala vesnice a její oddíly také pomáhaly brutální silou potlačit Varšavské povstání.

Karkoc přitom v roce 1995 publikoval knihu vzpomínek v ukrajinštině. V ní se ke členství v ukrajinské legii bez vytáček přiznává. Kniha je k mání i v knihovně amerického Kongresu a není jasné, jak to, že informace v ní zůstaly bez povšimnutí.

AP ale poznamenala, že americké ministerstvo spravedlnosti pomohlo desítkám bývalých nacistů začít za oceánem nový život.

O Karkokův případ se už začaly zajímat německé úřady a zjišťovat, zda je k dispozici dostatek důkazů pro vznesení obvinění. V Německu může být obviněn každý, kdo v řadách nacistů působil ve velitelské funkci a měl jisté rozhodovací kompetence. V roce 2009 tak Němci odsoudili někdejšího důstojníka wehrmachtu Josefa Scheungrabera v souvislosti s válečným masakrem v Itálii, i když měli žalobci k dispozici jen nepřímé důkazy a prokázali přítomnost obviněného v daném místě v inkriminovanou dobu.

AP se snažila získat Karkokovo vyjádření. K setkání, které měl zprostředkovat Karkokův syn, však nedošlo.

Lovec nacistů Efraim Zuroff z jeruzalémského Střediska Simona Wiesenthala řekl, že důkazy které nyní mají americké úřady proti Karkokovi, jsou dostatečné k tomu, aby byl vydán ke stíhání za válečné zločiny do Německa nebo do Polska.

Polští prokurátoři z Institutu národní paměti (IPN) už agentuře AP potvrdili, že Karkokův případ budou vyšetřovat a že poskytnou americké justici "veškerou možnou pomoc".

Reklama

Výběr článků

Načítám