Hlavní obsah

V Mexiku každý týden zmizí 54 lidí

V Mexiku za posledních osm let zmizelo každý týden v průměru 54 lidí. Souvisí to s válkami drogových kartelů a bojem bezpečnostních sil s nimi, ale i s všude přítomnou korupcí. Často se nenajdou ani ostatky obětí.

Foto: ČTK/AP

Mexický prezident Enrique Peña Nieto sliboval při nástupu do funkce obnovení vlády práva.

Článek

„Ačkoliv byli dopadeni nejvýše postavení drogoví šéfové, štěpení některých drogových kartelů vedlo k nárůstu bezpráví,” napsal britský list The Daily Telegraph.

Od roku 2007, kdy tehdejší prezident Felipe Calderón vyhlásil válku narkokartelům, zmizelo 22 610 lidí. Celkový počet unesených se odhaduje na 60 000.

Situace se nelepší ani pod vedením nového prezidenta Enriqua Peñi Nieta, jenž při svém zvolení v roce 2012 slíbil obnovit vládu práva. Letošní rok je statisticky vůbec nejhorší - zmizelo už více než 5000 lidí. Také předchozí rok byl dosud „rekordním”.

Protestující studenti zmizeli

Obrovskou pozornost v poslední době vzbudil případ zářijového zmizení 43 protestujících studentů ve městě Iguala ve státě Guerrero. Případ pravděpodobně souvisí s korupcí a panuje podezření, že se na únosu a následné vraždě podílel i starosta města. [celá zpráva]

Ten měl přikázat tamní policii, aby studenty odvlekla a předala členům zločinecké organizace Guerreros Unid. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že místní politici a policisté spolupracují se zločinci.

Teprve tento víkend úřady oznámily, že se podařilo identifikovat ostatky prvního ze studentů. Není jasné, zda byla zjištěna také totožnost ostatní. V minulých dnech bylo informováno o nálezu desítek těl, ale podobné zprávy se opakovaně objevily už dříve. [celá zpráva]

V souvislosti s případem bylo zatčeno už 75 lidí, 21 z nich bylo z řad policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám