Hlavní obsah

V Mexickém zálivu dokončili odlehčovací vrt

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans

Ropná společnost British Petroleum (BP) dokončila v Mexickém zálivu hloubení vrtu, který má pomoci poškozenému vrtu Macondo tak, aby tento mohl být definitivně zapečetěn. Z Maconda od konce dubna do poloviny července vytekly do moře desítky miliónů litrů ropy.

Článek

Dokončení odlehčovacího vrtu Development Driller III ve čtvrtek potvrdil vládní dohlížitel pro záchranné práce v Mexickém zálivu Thad Allen: „S pomocí důmyslného přístrojového vybavení inženýři BP a federální vědecký tým propojili odlehčovací vrt s vrtem Macondo.“

Odlehčovací vrt se nachází asi 30 metrů od původního a napojuje se na něj asi 5,5 kilometru pod hladinou moře. BP tak nyní může pokračovat s operací, během níž bude do spodní části původního vrtu vehnáno bláto a beton, které mají vrt nadobro uzavřít. To by se mohlo podařit o víkendu.

Vrt poškodil výbuch metanu 20. dubna. Vrtnou plošinu Deepwater Horizon následně pohltil požár a ona se potopila. Jedenáct dělníků při tom přišlo o život. Americká vláda odhaduje, že do moře uniklo na 4,9 miliónu barelů ropy, z nichž 800 000 barelů bylo na povrchu zachyceno. Únik byl zastaven 15. července.

Reklama

Související články

Z vrtu v Mexickém zálivu odstranili ventil

Experti v Mexickém zálivu ve čtvrtek večer místního času z poškozeného vrtu Macondo odstranili ventil, aby mohlo být odejmuto celé pojistné zařízení proti...

Výběr článků

Načítám