Hlavní obsah

V Kolumbii někdo střílel po helikoptéře s prezidentem. Několikrát ji zasáhl

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

V poměrně dramatickou se proměnila letecká cesta kolumbijského prezidenta Ivána Duqueho do města Cúcuta na severu země. Po helikoptéře, která přepravovala také ministra obrany, ministra vnitra a guvernéra provincie Norte de Santander, se totiž střílelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zasažená helikoptéraVideo: Reuters

 
Článek

Útok zanechal ve stroji několik děr po střelách, všichni ale vyvázli bez zranění a helikoptéře se v Cúcutě podařilo přistát.

„Byl to zbabělý útok, nenechám se zastrašit násilím a teroristickým činem,“ řekl Duque po dosednutí na heliport. „Náš stát je silný a Kolumbie se s podobnými hrozbami umí vypořádat,“ dodal ve videu zveřejněném na Twitteru.

Pumový atentát na kolumbijskou vojenskou základnu si vyžádal 36 zraněných

Amerika

Duque nařídil bezpečnostním silám, aby pachatele útoků našli.

Takzvaný catatumbský region, ve kterém Cúcuta je, se nachází na hranici Kolumbie a Venezuely a je domovem rozsáhlých plodin koky, tedy hlavní složky pro výrobu kokainu.

Operují zde partyzáni z levicové Národní osvobozenecké armády (bývalí bojovníci revolučních ozbrojených sil), kteří odmítají mírovou dohodu s vládou z roku 2016, a také ozbrojené zločinné skupiny zapojené do obchodu s drogami.

Ministr obrany Diego Molano, který s prezidentem v helikoptéře cestoval, uvedl, že za útokem stojí právě partyzáni z Národní osvobozenecké armády. Ti ale toto nařčení popírají.

Reklama

Výběr článků

Načítám