Hlavní obsah

V kalifornském baru útočil bývalý voják námořní pěchoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V baru v americkém městě Thousand Oaks ve čtvrtek vraždil osmadvacetiletý Ian David Long, bývalý voják, oznámil místní šerif Geoff Dean. Mladý muž má na svědomí 12 lidských životů. Proč útočil a zda jeho čin souvisí s terorismem, zatím není jasné, uvedla televize Sky News.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bývalý voják Ian David Long zastřelil v baru v americkém městě Thousand Oaks nedaleko Los Angeles 12 lidí

Článek

Long od srpna 2008 do března 2013 sloužil jako kulometčík u námořní pěchoty, kde získal hodnost rotného, uvedla CNN s odkazem na informace ministerstva obrany. Jeho domovskou základnou byla Havaj.

Na přelomu let 2010 a 2011 byl sedm měsíců nasazen v Afghánistánu. Armáda uvedla, že Long získal několik ocenění a také medailí.

Střílel z legálně koupené pistole Glock ráže .45. Zbraň má obvykle deset nábojů, ale Long použil k útoku v baru rozšířený zásobník, řekl šerif. Podle jeho slov dosavadní vyšetřování zatím naznačuje, že si své oběti vybíral náhodně.

Střelec byl v evidenci místní policie. V dubnu u něj zástupci šerifa zasahovali, neboť byl agresivní a choval se iracionálně. Odborníci poté zkoumali jeho mentální stav, ale nakonec nebyl hospitalizovaný. Long žil společně s matkou a jeden ze sousedů Richard Berge podle CNN vypověděl, že mu žena řekla, že se o syna obává.

Šerif nevyloučil, že střelec mohl trpět posttraumatickou stresovou poruchou. V policejních záznamech je Long uveden také jako účastník dopravní nehody a figuroval ve sporu v baru.

Útočník ve středu kolem 23:20 místního času (08:20 SEČ) několikrát vystřelil a zasáhl ostrahu baru a vhodil do baru dýmovnice a začal střílet, uvedl server týdeníku Focus. Internetový portál Ventura County Star napsal, že útočník vystřelil asi třicetkrát.

Záznam: Střelba v kalifornském baruVideo: AP

Svědci popsali, že na místě vypukla panika. Někteří z přítomných použili židle, aby rozbili okna a dostali se ven, jiní utíkali před střelbou na toalety. Bar je známý pořádáním tanečních zábav a koncertů, v době střelby tam bylo nejméně 200 mladých lidí.

Mrtvého Longa nalezla policie uvnitř baru. Zatím není jasné, zda spáchal sebevraždu nebo ho zabila střela vypálená zásahovými jednotkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám