Hlavní obsah

V Illinois parlament jedná o sesazení zkorumpovaného guvernéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Možné sesazení illinoiského guvernéra Roda Blagojeviche začal v noci na úterý projednávat parlament státu. Blagojevich je obviněn z pokusu obohatit se na jmenování náhradníka do Senátu USA za Baracka Obamu. Jeho advokát Ed Genson už sdělil, že Blagojevich z funkce neodstoupí. Tvrdí, že je nevinen.

Článek

Na otázku, zda si myslí, že Blagojevich sám odstoupí, odpověděl právník: "Ne".

Místní demokraté i republikáni se shodují, že Blagojevich musí z postu pryč. O odvolání rozhoduje výbor, v němž je tucet demokratů a devět republikánů. „Plénum musí začít řešit impeachment okamžitě,“ žádal republikán Joe Birkett. „Měli jsme to zahájit už včera,“ přitakal demokrat Jack Franks. Pro jsou podle sondy čtyři pětiny zákonodárců.

I Blagojevichův tajemník Pat Quinn se vyslovil pro demisi: „Doufám, že guvernér rezignuje. Bylo by to nejlepší pro lid Illinois i pro něj a jeho rodinu"

Blagojevich se připravuje ne boj

Guvernér obviněný z toho, že chtěl křeslo v Senátu, jež se uvolnilo po Baracku Obamovi, dát tomu, kdo mu poskytne největší výhody, se už sešel s předním chicagským právníkem. V neděli s ním jednal několik hodin. Naznačil, že má určité informace, které by mohly případ zvrátit, ale že před Vánocemi je nechce zveřejnit.

„Nastane vhodná doba, kdy se o tom bude hovořit, teď mě jen nechte každému popřát šťastné a veselé,“ řekl guvernér a tajuplně dodal: „Věci vycházejí velmi dobře.“

Guvernérův mluvčí mnohoznačně prohlásil, že „guvernér naznačil, že v tomto příběhu je toho víc, a chce to ve vhodné době sdělit“.

McCain se zastal bývalého soka

Demokraté a republikáni v Illinois se začínají rozcházet,  pokud jde o volbu náhradníka za Obamu do Senátu. Druhý federální senátor Richard Durbin se začal přiklánět k tomu, aby Obamova náhradníka podle tradice jmenoval guvernér-nástupce Blagojeviche, jímž by měl být jeho nynější náměstek a rovněž demokrat Patrick Quinn.

Republikánská strana v tom spatřuje obavu demokratů, aby zvláštní volby neprohráli, a v médiích zahájila nátlakovou kampaň. Vyzývají v ní také Obamu, aby zveřejnil veškeré kontakty s Blagojevichem. Ten na žádost prokurátora se zatím zdržel podrobností, protože vyšetřování ještě nebylo u konce.

Obama opakovaně uvedl, že se Blagojevichcem a jeho kanceláří neměl žádné kontakty

Obamy se však zastal jeho nedávný sok v prezidentských volbách republikán John McCain: „Obamova kampaň by měla a také vydá veškeré nezbytné informace. Při vší úctě k celostátnímu výboru Republikánské strany bychom v této chvíli měli konstruktivně spolupracovat nejen v otázce, jako je tato, i na stimulačním ekonomickém balíčku a nezbytných reformách,“ řekl McCain.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám