Hlavní obsah

V Houstonu se rodina rozloučila se zabitým Floydem

– Houston

V Houstonu se v úterý konal pohřeb černocha George Floyda, jehož smrt po zákroku bělošského policisty vyvolala v USA největší vlnu protestů za desetiletí. Rozloučení s Floydem se konalo už minulý týden v Minneapolisu, kde zemřel, poté co mu bělošský policista při zatýkání skoro devět minut klečel na krku.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Sestry George Floyda Zsa Zsa a LaTonya Floyd na pohřbu v Houstonu

Článek

Rozloučení v houstonském kostelu The Fountain of Praise bylo privátní, ale před svatostánkem se shromáždilo několik desítek lidí. Po obřadu, který vykonal reverend Al Sharpton se rakev převeze na hřbitov na předměstí, kde Floyd spočine vedle matky, kterou volal, když mu policista klečel krku.

Očekává se, že na poslední cestě rakev doprovodí početný dav. Vzpomínkové akce na Floydovu počest začaly ve Spojených státech již před šesti dny. První z nich se konala v Minneapolisu, kde Floyd zemřel poté, co mu bělošský policista Derek Chauvin klečel při zatýkání na krku a tlak neuvolnil, i když Floyd říkal, že nemůže dýchat.

V USA zemřel černoch, kterého zaklekl bělošský policista

Amerika

Další pietní shromáždění se konalo o víkendu ve městě Raeford v Severní Karolíně poblíž Floydova rodiště. V pondělí přišlo několik tisíc lidí na rozloučení v kostele v Houstonu, kde byla rakev s ostatky několik hodin veřejně vystavena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám