Hlavní obsah

V Haagu soudí za válečné zločiny konžského viceprezidenta

Haag

Nejvýše postaveným politikem, který stanul před Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu, je bývalý viceprezident Konžské demokratické republiky. Osmačtyřicetiletý Jean-Pierre Bemba v pondělí popřel vinu. Je obžalován ze dvou zločinů proti lidskosti a tří válečných zločinů.

Foto: Michael Kooren , Reuters

Jean Pierre Bemba před soudem v Haagu, válečné zločiny,

Článek

Bemba je obžalován, že na přelomu let 2002 a 2003 velel jednotkám povstalců z Konžského osvobozeneckého hnutí (MLC), které se dopouštěly znásilňování, vražd a drancování ve Středoafrické republice. Pozval je tam tehdejší prezident Ange-Félix Patassé, aby mu pomohly zabránit pokusu o puč.

Jak poznamenala agentura AP, Jean-Pierre Bemba je nejvýše postaveným politikem, jehož haagský soud dosud zadržel. Přelíčení s ním je teprve třetím procesem od roku 2002, kdy tento první stálý tribunál pro válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu s celosvětovou působností začal existovat. Bývalý liberijský prezident Charles Taylor je souzen před zvláštním tribunálem pro Sierra Leone.

Podle obžaloby se Bembovy jednotky dopustily rozsáhlých a systematických útoků proti civilistům. Bemba, pod jehož velení spadaly, tehdy údajně nezakročil. "Vědomě umožnil 1500 mužům, kterým velel, dopustit se stovek znásilnění," uvedl podle agentury AFP ve svém úvodním prohlášení žalobce ICC Luis Moreno-Ocampo.

Podle Morena-Ocampa, citovaného serverem BBC, případ ukáže, že velitelé nesou zodpovědnost za jednání svých mužů, i když se to obtížně dokazuje. V tomto případě však Bemba své milice vytvořil, aby mu přinesly moc a peníze. "MLC je armádou Jean-Pierra Bemby, kterou vlastní," řekl Moreno-Ocampo.

Podle mírového ujednání, které ukončilo vleklou a krvavou válku v Kongu, se stal Bemba v roce 2003 viceprezidentem. Bemba byl zatčen v květnu 2008 v Belgii na základě zatykače ICC.

Stání má podle AFP trvat několik měsíců. Žaloba měla k dispozici výpovědi 700 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám