Hlavní obsah

V Chile zprovoznili největší teleskop na světě, dohlédne na počátek vesmíru

Novinky, rei
Santiago de Chile

Na severochilské observatoři Chajnantor v pondělí uvedli do provozu největší a nejsložitější vesmírný teleskop na světě. I když nebyl ještě zcela dokončen, zveřejnil už první snímek vzdáleného vesmíru. Vědci si od zařízení slibují nahlédnutí do dosud neprobádaných vesmírných hlubin.

Foto: Profimedia.cz

Antény teleskopu ALMA

Článek

Teleskop ALMA (Atacama large milllimetre/submillimetre array) bude do roku 2013 mít 66 dvanáctimetrových antén. S jeho pomocí chtějí astronomové sledovat procesy, jež se udály jen pár set miliónů let po vzniku vesmíru a v době, kdy začaly zářit první hvězdy.

„Budeme moci vidět počátek vesmíru, formování prvních galaxií. Dozvíme se spoustu nového o tom, co se ve vesmíru děje,“ řekl BBC jeden z astronomů Diego García.

Teleskop byl v poušti Atacama na náhorní plošině ve výšce 5000 metrů nad mořem vybudován ve spolupráci Spojených států, Japonska, Chile a Evropské jižní observatoře ESO.

Foto: Profimedia.cz

První snímek pořízený teleskopem ALMA. Zachycuje srážku dvou galaxií v Souhvězdí havrana asi 70 miliónů světelných let od Země.

Submilimetrové teleskopy zkoumají záření o vlnových délkách do jednoho milimetru. S jejich pomocí mohou astronomové pozorovat i velice chladné vesmírné objekty, například husté mraky mezihvězdného prachu a plynu, nitra temných mlhovin, zbytky supernov, planetární mlhoviny či komety.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám