Hlavní obsah

V Brazílii docházejí sedativa pro pacienty s covidem, musejí je poutat k lůžkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilským nemocnicím docházejí sedativa potřebná pro intubaci pacientů s covidem-19. Zdravotníci musejí někdy vážně nemocné poutat k lůžkům, aby je mohli napojit na plicní ventilátory, napsaly agentury Reuters a AP. Vláda proto hledá možnosti, jak co nejrychleji potřebné prostředky do země dovézt.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Převoz nemocného s podezřením na covid do nemocnice v Brasílii

Článek

Podle ministra zdravotnictví Marcela Queirogy Brazílie jedná se Španělskem a dalšími státy, aby tyto uklidňující prostředky zajistila.

„Nikdy bych si nemyslel, že po dvaceti letech práce na jednotce intenzivní péče zažiju něco takového,” řekl agentuře Reuters lékař Aureo do Carmo Filho, „použití fyzického upoutání bez sedativ je špatný postup, pacient je podroben formě mučení.”

Televize O Globo ve středu informovala o případech z Ria de Janeiro, kde zdravotníci intubovali pacienty s nedostatkem sedativ a museli je připoutat k lůžkům. Nemocnice Alberta Schweitzera uvedla, že jí docházejí tyto prostředky, ale používají se náhradní přípravky a fyzické připoutání pacientů zdravotníci používají pouze, pokud je nařídí lékař, píše Reuters.

V Brazílii kvůli covidu vyprazdňují staré hroby do sáčků. Není kam pohřbívat

Amerika

Napojení pacientů na plicní ventilátory je procedura, při níž je zapotřebí pacientům podat sedativa, jelikož tělo se může přirozeně bránit, píše Reuters.

Queiroga ve středu prohlásil, že očekává zásilku sedativ v Brazílii během „příštích deseti dní”, což je podle něj výsledek smlouvy podepsané s Panamerickou zdravotnickou organizací (OPS). Brazílie se podle něj rovněž snaží získat léčiva v zahraničí.

Chybí i kyslík

Na zoufalou situaci v brazilských nemocnicích upozornili tento týden i Lékaři bez hranic, kteří v zemi pomáhají. Druhý týden v dubnu byly zcela obsazené jednotky intenzivní péče v 21 z 27 hlavních měst jednotlivých brazilských států. V nemocnicích po celé zemi docházejí zásoby kyslíku, který je potřeba při léčbě pacientů ve vážném nebo kritickém stavu. To přiznal i Queiroga.

„Týmy Lékařů bez hranic na vlastní oči viděly umírat pacienty, kteří by jinak měli šanci žít,“ uvedla organizace v prohlášení.

Brazílie prožívá noční můru bez konce

Koronavirus

„Zkáza, které byli Lékaři bez hranic svědky nejdříve ve státě Amazonas, se brzy stala realitou skoro v celé zemi,“ řekl krizový koordinátor zásahu Lékařů bez hranic proti covidu-19 v Brazílii Pierre Van Heddegem. „Absence plánování a koordinace mezi federálními úřady a jejich protějšky v jednotlivých státech a místních samosprávách v důsledku rozhoduje o tom, jestli člověk přežije, nebo zemře,“ dodal.

Foto: Nelson Antoine, ČTK/AP

Noční pohřeb oběti covidu-19 v brazilském Sao Paulu

Absurdní zákony

Van Heddegem upozornil i na vyčerpanost zdravotnického personálu a jeho nedostatek i absurdní nařízení. Zahraničním zdravotníkům – a dokonce ani Brazilcům, kteří získali diplom v zahraničí –, není umožněno v zemi pracovat.

Brazílie patří mezi země nejhůře postižené pandemií covidu-19. Přispívá k tomu šíření více nakažlivé místní mutace koronaviru a slabé úsilí o dodržování pravidel omezujících šíření nákazy, protože prezident Jair Bolsonaro je proti nošení roušek a tvrdým karanténám.

Brazilské pandemické pandemonium, umírá osm z deseti intubovaných

Amerika

„Boj s covidem-19 musí začít v komunitách, ne na JIP,“ řekla generální ředitelka Lékařů bez hranic Meinie Nicolaiová. „Je třeba zajistit, aby zdravotnické vybavení – jako zásoby kyslíku, sedativa a osobní ochranné pomůcky – dorazilo tam, kde jej potřebují. Je ale také nutné v komunitách šířit zdravotnickou osvětu, tzn. upozorňovat na nošení roušek, dodržování rozestupů, přísnou hygienu, omezení pohybu a veřejných aktivit. To vše by se mělo aplikovat dle aktuální epidemické situace. Také je třeba mít k dispozici rychlé antigenní testy, které mohou usnadnit péči o pacienty a dostat epidemii pod kontrolu,“ vysvětlila potřebné kroky Nicolaiová.

V Brazílii, kde žije zhruba 212 milionů obyvatel, zaregistrovali více než 13,7 milionu případů infekce, přičemž 365 444 nakažených zemřelo. Ve čtvrtek země zaznamenala 3560 obětí a 73 174 nově prokázaných případů koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám