Hlavní obsah

V Argentině objevili Eichmannův falešný pas

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

Argentinský student objevil při studiu soudních dokumentů falešný pas, díky němuž se v roce 1950 podařilo nacistickému zločinci Adolfu Eichmannovi uprchnout do Argentiny. Student pas na jméno Ricardo Klement věnoval argentinskému Muzeu holokaustu v Buenos Aires.

Článek

Pas s razítkem argentinského generálního konzula vydal Červený kříž v italském Janově. Dokument Eichmannovi zaručoval novou identitu mechanika ze severoitalského Bolzana. Na fotografii je obrýlený muž s prořídlými vlasy, na sobě má košili a sako. Vedle razítka je červený otisk prstu.

Adolf Eichmann byl jedním z hlavních iniciátorů německého nacistického vyvražďování Židů a menšin za druhé světové války. Po skončení války se mu léta dařilo unikat pronásledovatelům. V roce 1950 uprchl z Evropy do Argentiny, která poskytla útočiště mnohým nacistickým válečným zločincům. Eichmanna nakonec v roce 1960 unesla izraelská tajná služba a soud v Izraeli jej o dva roky později odsoudil k smrti.

Eichmannův falešný pas získaly argentinské úřady od jeho ženy. Ta se v roce 1960 rozhodla o jeho únosu orgány informovat, přičemž přiznala i skutečné Eichmannovo jméno. Právě tak se pas dostal do soudních archivů a zapomnělo se na něj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám