Hlavní obsah

Útočník na kongresmanku Giffordsovou dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tucson
Aktualizováno

Na doživotí bez možnosti předčasného propuštění byl ve čtvrtek ve Spojených státech odsouzen atentátník Jared Lee Loughner, který loni na politickém setkání v arizonském Tucsonu zastřelil šest lidí a 13 zranil, včetně tehdejší kongresmanky Gabrielle Giffordsové. Ta se s Loughnerem poprvé od útoku setkala tváří v tvář.

Foto: Reuters

Jared Loughner

Článek

Loughner byl odsouzen k sedmi doživotním trestům a 140 letům vězení, nesmí být propuštěn předčasně. Trest smrti nedostal výměnou za to, že se v srpnu přiznal ke všem 19 bodům obžaloby. Šest doživotních trestů je podle soudce Larry Burnse za šest zastřelených, sedmý na pokus zabít Giffordsovou, která byla střelena do hlavy a podrobila se složitým operacím, "Nesmí se nikdy dostat z vězení. Nikdy nebude mít příležitost vzít pušku a udělat to znovu,"  řekl soudce Larry Burns.

Žalobce Wallace Kleindienst před vynesením verdiktu uvedl, že žádná z rodin šesti obětí si nepřála, aby byl odsouzen k smrti. "Co jste udělal je špatné, ale cítili, že není správné popravit muže s duševní poruchou." Loughner trpí schizofrenií. Podle žalobce Loughner, který vypálil na mítinku demokratické kogresmanky sto ran, zaútočil na demokracii.

Za Giffordsovou mluvil její manžel astronaut Kelly 

Podle agentury AP se Giffordsová rozhodla k Loughnerovi nepromluvit; místo ní hovořil její manžel, astronaut Mark Kelly.

"Její život se navždy změnil. Každý den je nepřetržitým bojem, aby zvládla věci, které jí dříve tak šly," řekl před vynesením rozsudku Kelly o své manželce. Ta se i přes velké pokroky zatím úplně nezotavila z vážných zranění hlavy. "Pane Loughnere, zasáhl jste ji kulkou do hlavy, ale nepodařilo se vám zasáhnout jejího ducha a odhodlání měnit tento svět k lepšímu," prohlásil Kelly.

Foto: Samantha Sais/Files , Reuters

Gabrielle Giffordsová s manželem Markem Kellym

Atentátník bez emocí

Čtyřiadvacetiletý Loughner, který loni v lednu zastřelil mimo jiné federálního soudce a devítiletou dívku, při Kellyho slovech podle AP neprojevil žádné emoce. Předtím soudci oznámil, že na čtvrtečním slyšení mluvit nebude.

Loni v květnu soud dospěl k závěru, že atentátníka nelze kvůli duševní poruše soudit a nařídil mu nucenou léčbu. Podle lékařů byl těžce nemocen a trpěl schizofrenií. Letos v únoru psychiatři uvedli, že se jeho stav zlepšil. Soudce později rozhodl, že navzdory své duševní nemoci je Loughner schopen zúčastnit se soudního jednání a pochopit vážnost obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám