Hlavní obsah

USA zmrazí majetky Putina i Lavrova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA se chystají zmrazit majetky ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa diplomacie Sergeje Lavrova stejně jako Evropská unie, uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Americký prezident Joe Biden si v pátek večer telefonoval se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden oznamuje další sankce proti Rusku

Článek

Páteční telefonát prezidentů USA a Ukrajiny trval podle prohlášení Bílého domu 40 minut. Oba vrcholní představitelé se spojili i ve čtvrtek, kdy Moskva spustila ofenzívu proti Ukrajině pod záminkou ochrany rusky mluvících obyvatel a odstranění „nacistů”, jak Putin označuje demokraticky zvolenou vládu v Kyjevě.

Zeman k NATO: Sankce jsou k smíchu, vylučme Rusko ze systému SWIFT

Domácí

„S prezidentem USA se právě mluvilo o posílení sankcí, konkrétní obranné pomoci a koalici proti válce,” uvedl Zelenskyj na twitteru. „Díky Spojeným státům za silnou podporu Ukrajiny,” dodal.

Nespokojený Zelenskyj

Zelenského rozhovor s Bidenem se uskutečnil poté, co prezident Ukrajiny opakovaně dal najevo nespokojenost s reakcemi západních lídrů na ruskou invazi, která už si pravděpodobně vyžádala stovky mrtvých. Zelenskyj například v noci na pátek v projevu řekl, že Ukrajinci brání svou zemi sami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Volodymyr Zelenskyj prezident UkrajinyVideo: Reuters

Ukrajinští představitelé v posledních dnech volají po dalších dodávkách zbraní a drastických sankcích, jako je odstřižení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám