Hlavní obsah

USA zakázaly prodej e-cigaret s příchutěmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vláda se rozhodla zakázat prodej elektronických cigaret s příchutěmi, které jsou v USA oblíbené hlavně mezi středoškolskou mládeží. Oznámila to ve čtvrtek agentura AP. Výrobci ale budou moci využít masivních výjimek, na trhu například zůstanou elektronické cigarety s nikotinovou nebo mentolovou příchutí.

Foto: Profimedia.cz

Prodej náplní do elektronických cigaret s příchutěmi USA zakázaly, výjimku mají nikotinová a mentolová příchuť.

Článek

Zakázané druhy e-cigaret budou muset zmizet z prodeje do třiceti dnů po vydání příslušné směrnice Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Rozšíření e-cigaret mezi teenagery ministerstvo označilo za „nejrychlejší epidemii“ mezi touto věkovou skupinou.

Prezident Donald Trump vyhlásil plán boje s elektronickými cigaretami před čtyřmi měsíci, ale jeho strategie vycházela z totálního zákazu všech příchutí. Trh s tímto zbožím má v USA každoročně mnohamiliardový obrat. Výjimky, které schválilo ministerstvo zdravotnictví, podle AP potěší hlavně největšího amerického výrobce, společnost Juul Labs.

První oběť e-cigaret v Evropě. Osmnáctiletému Belgičanovi selhaly plíce

Evropa

Počet mrtvých dávaných do souvislosti s kouřením elektronických cigaret dosáhl v USA padesáti, nemocných se závažným poškozením plic je 2500. Odborníci zatím nevědí, zda obtíže způsobil způsob inhalace pomocí elektronických cigaret, nebo nějaká konkrétní substance obsažená v náplních. Nemocní vykazovali stejné příznaky včetně kašle, dýchavičnosti a únavy a někteří též zvraceli či měli průjem.

Ve Spojených státech začal koncem minulého roku platit zákon, podle něhož lze kupovat a užívat tabákové výrobky i jejich elektronické alternativy až od věku 21 let. Dosud bylo v USA možné klasické a elektronické cigarety i příslušné kuřácké směsi zakoupit podle federálního nařízení od 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám