Hlavní obsah

USA začaly testovat hypersonickou zbraň

Právo, Jiří Roškot

Spojené státy zahájily testy nové generace tzv. hypersonických zbraní umožňujících do hodiny zasáhnout cíl kdekoli na Zemi zničující pohybovou energií bez použití jaderné hlavice. Vývojový program nazvaný Falcon získal podporu prezidenta Baracka Obamy.

Článek

„Konvenční zbraně s celosvětovým dosahem nám umožní snížit roli jaderných zbraní,“ citoval britský list The Times nedávné vyjádření amerického viceprezidenta Josepha Bidena. Podle Bílého domu zvažuje Obama rozmístění takových mocných zbraní v rámci projektu Rychlého globálního útoku (PGS) proti cílům, jako jsou například základny teroristů.

Principem hypersonické zbraně je letový prostředek delta tvaru vybavený nadzvukovým náporovým motorem, který je vynesen a vypuštěn nosnou raketou odpálenou ze země, z letadla nebo z lodi.

Sedmkrát rychlejší než tomahawky

K cíli má zbraň letět v suborbitální výšce kolem 100 kilometrů rychlostí přes 5 700 km za hodinu, tedy sedmkrát rychleji než raketa s plochou dráhou letu Tomahawk, která v roce 1998 nestačila zlikvidovat Usámu bin Ládina na výcvikové základně al-Kajdá v Afghánistánu.

Podle odborného časopisu Air Force Magazine byl prototyp hypersonického prostředku, který dostal označení Falcon nebo HTV-2, vyzkoušen minulý týden z kalifornské základny Vandenberg za použití vyřazené mezikontinentální rakety.

Vývojové středisko letectva DARPA výsledek nezveřejnilo. Cílem bylo vyzkoušet materiály a navigaci, jelikož materiál hypersonického prostředku musí při průletu atmosférou vydržet enormní teploty a je na cíl naváděn pomocí družic. Před dopadem se buď rozdělí na několik částí, nebo svou obrovskou pohybovou energií zničí cíl jeden.

Nervózní  Rusko i Čína

Podle generála Kevina Chiltona, šéfa programu PGS, může nyní letectvo prezidentovi nabídnout jen možnost zasadit úder nekonvenčními prostředky od čtyř do 96 hodin. „Pokud by chtěl zasáhnout rychleji, jedinou věcí, kterou máme, je jaderná odpověď,“ řekl. Mezikontinentální rakety dosahují rychlosti až přes 21 tisíc km/h, poznamenal list Times.

Z otevření kvalitativně nové zbrojní kapitoly jsou nervózní Rusové i Číňané. Vzhledem k vysokým rychlostem se zkrátí na minimum čas pro vyhodnocení, zda jde o atomový útok. Washington je údajně ujistil, že hypersonických zbraní bude jen málo a budou dislokovány daleko od jaderných odpalovacích zařízení, aby se předešlo nedorozumění.

Podle nové americko-ruské smlouvy START o omezení strategických útočných zbraní musí prý USA za jednu hypersonickou zbraň vyřadit jednu jadernou mezikontinentální raketu, napsal list The Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám