Hlavní obsah

USA uzemňují svá bojová letadla, chybějí peníze

Washington

Americké letectvo začalo v úterý uzemňovat zhruba třetinu své letky bojových strojů. Velení k tomu donutily rozsáhlé rozpočtové škrty. Opatření ovlivní jednotky v Americe, Evropě i Tichomoří, oznámila stanice BBC.

Foto: Reuters

Americké bojové letouny F-22 Raptor

Článek

Podle generála Mikea Hostage budou bojové letouny uzemňovány v rotacích. „Znamená to, že přijímáme riziko, že bojové vzdušné síly nemusí být připravené na okamžitou odpověď v případě nepředvídaných událostí,“ poznamenal.

Rozpočet vzdušných sil pro letošní fiskální rok končící říjnem byl snížen o 591 miliónů dolarů. Opatření platí od března a je součástí širších škrtů ve výši 85 miliard dolarů, jež se zhruba z poloviny týkají armádních a z poloviny jiných programů. Pentagon už dříve oznámil, že armáda kvůli úsporám propustí 46 000 pracovníků s neúplnými úvazky.

Vzdušné síly omezí cvičné lety o zhruba 45 000 letových hodin, letectvo se bude víc soustředit na výcvik na zemi. Výjimku budou podle vrchního velitele, generála Philipa Breedlovea, tvořit letky, které čeká nasazení v Afghánistánu či úkoly v severní Africe.

Reklama

Výběr článků

Načítám