Hlavní obsah

USA uvažují o základně v Británii, ne v ČR

Novinky, lab, koh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americké ministerstvo obrany požádalo Londýn o povolení postavit na britském území protiraketovou základnu, která by měla zneškodnit případné nepřátelské rakety vypálené z Íránu a z dalších rizikových zemí. Uvedla to agentura AFP, ve stejném duchu informoval i britský deník The Times.

Článek

Podle agentury se Američané obrátili na Británii proto, že v České republice a Polsku, kde USA chtěly raketovou základnu umístit původně, sílí odpor proti tomuto plánu. AFP dokonce nepřesně uvedla, že Češi i Poláci už výstavbu raketové základny na svém území odmítli.

Britové potenciálně "stabilnějšími partnery"

"Velká Británie pro nás představuje východisko z nouze. Máme obavy, jestli Česká republika a Polsko pro nás budou stejně stabilními partnery jako Britové," citovaly The Times šéfa Aliance za protiraketovou obranu (Missile Defence Advocacy Alliance) Rikiho Ellisona.

Tiskový odbor českého ministerstva obrany pouze potvrdil, že v současnosti česká delegace jedná o protiraketové základně ve Spojených státech a že o zprávě AFP a Timesů [viz článek v Times online] ví. Více však nesdělil.

České ministerstvo zahraničí podle mluvčího Richarda Krpače o tom, že by USA vyjednávaly s Británií o umístění protiraketové základny na jejím území, žádné informace nemá. "Pro Českou republiku je důležité, aby protiraketová základna byla ve střední Evropě. Pokud by tam nebyla, nebude jí ČR chráněna," řekl Novinkám Krpač.  

Rozhodnutí o základně bude brzy

Šéf amerického Úřadu pro raketovou obranu Henry Obering prohlásil, že místa v Evropě, kde by Washington mohl umístit svoje rakety a radary, doporučí v příštích měsících. "Všechny informace týkající se případných míst se nyní shromažďují a měly by být k dispozici v příštích měsících," citovala agentura ČTK Oberinga v úterý na tiskové konferenci v Huntsvillu ve státě Alabama.

Pentagon chce v Evropě vybudovat základnu, která by měla zneškodnit rakety vypálené z Íránu a z dalších rizikových zemí. Základna by měla být zprovozněná do roku 2011.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám