Hlavní obsah

Shoda v Kongresu: Dáme Ukrajině rakety s doletem 300 km, ať udeří Rusko do zubů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Poskytnutí balistických střel MGM-140 (ATACMS) Ukrajině má v americkém Kongresu podporu demokratů i republikánů. Podle zpravodajské stanice CNN to řekla členka Sněmovny reprezentantů Elissa Slotkinová, která zároveň zasedá ve výboru pro záležitosti ozbrojených sil.

Foto: Lockheed Martin

Raketomet HIMARS

Článek

Slotkinová se ve středu zúčastnila brífinku se zástupci administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. Právě tam měla podle CNN zaznít slova o společné shodě ohledně poskytnutí střel Ukrajině.

„Hlavním tématem bylo, co více můžeme udělat pro Ukrajinu doslova během příštích tří až šesti týdnů. Ukrajinci chtějí zamířit na jih a tam provádět operace a my chceme, aby byli co nejúspěšnější,“ uvedla Slotkinová.

Mapa ukazuje, kde by Rusko zasáhly rakety s dosahem 300 kilometrů

Evropa

„Od jejich prezidenta (Volodymyra) Zelenského jsme slyšeli, že chtějí Rusko udeřit tvrdě do zubů, než přijde zima. Chtějí mít co nejlepší pozici, zejména na jihu,“ pokračovala Slotkinová.

Ukrajina o ATACMS usiluje už dlouho, protože tyto nejvýkonnější balistické střely jsou schopny zasáhnout cíl až na 300 kilometrů. Spojené státy dosud poskytly Ukrajině střely s doletem přibližně 80 km. I ty ale působí Rusům značné potíže.

Ukrajina očekává významnou vzpruhu. Střely s doletem 300 kilometrů

Válka na Ukrajině

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan na nedávném fóru v Aspenu zopakoval, že Bidenova administrativa nemá v plánu Ukrajině ATACMS poskytnout, protože by „mohly zasáhnout Rusko na jeho území, což by vedlo k další eskalaci války“.

ATACMS (angl. zrakta pro armádní taktický raketový systém) jsou balistické střely s doletem až 300 kilometrů a mohou být odpalovány z mobilních raketometů typu M270 MLRS nebo HIMARS, které už na Ukrajině jsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám