Hlavní obsah

USA se přidají ke smlouvě o omezení obchodu se zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spojené státy připojí podpis k významné mezinárodní smlouvě regulující obchod s konvenčními zbraněmi. Oznámila to v úterý agentura AP s odvoláním na informované americké zdroje. Dokument má ve středu v OSN parafovat ministr zahraničí John Kerry.

Foto: ČTK/AP

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry by měl smlouvu podepsat.

Článek

Smlouvu o obchodu se zbraněmi (ATT) odhlasovalo Valné shromáždění OSN letos v dubnu, ale v platnost dokument vstoupí až po ratifikaci v nejméně 50 státech. USA ani řada dalších velkých výrobců zbraní smlouvu dosud ani nepodepsaly. Česká republika smlouvu podepsala 3. června a celkem tak dosud učinilo 85 zemí. Zatím ale smlouvu ratifikovaly jen čtyři země.

Po Kerryho podpisu by americký schvalovací proces měl vyvrcholit ratifikací v Senátu, která ale zdaleka není jistá. Proti se urputně staví vlivná Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA), která přijetí dokumentu v OSN označila za „tragickou událost”.

Spojené státy a země NATO si od smlouvy slibují, že mimo jiné omezí ruské zbrojní dodávky pro režim syrského prezidenta Bašára Asada. Vedení NRA ale tvrdí, že smlouva omezuje americkou svrchovanost a je v rozporu s druhým dodatkem ústavy USA, který právo na držení zbraní zakotvuje. Ministerstvo zahraničí USA tyto argumenty odmítá, protože smlouva se práva na osobní držení zbraní netýká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám