Hlavní obsah

USA rozestavují na pobřeží antirakety proti Severokorejcům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká armáda rozmístí na západním pobřeží Spojených států dalších 14 prvků obranného systému s antiraketami. Pentagon tak reaguje na hrozbu útoku ze Severní Koreje. Na tiskové konferenci to v pátek oznámil ministr obrany Chuck Hagel.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ministr obrany USA Chuck Hagel

Článek

"Přijali jsme sérii kroků, abychom si udrželi náskok před schopnostmi Íránu a Severní Koreje použít střely dlouhého doletu," prohlásil Hagel. Podtrhl při tom poslední kroky KLDR, které označil za provokace. Měl na mysli hlavně poslední severokorejský jaderný test.

Čtrnáct antiraket GBI doplní stávající střely umístěné v Kalifornii a na Aljašce. Celkem tak USA budou mít na západním pobřeží 44 těchto antiraket.

Spojené státy podle Hagela také v reakci na hrozbu ze Severní Koreje po dohodě s Tokiem aktivují další radar v Japonsku.

Na Korejském poloostrově vzrostlo napětí po třetím severokorejském jaderném testu z minulého měsíce. USA reagovaly iniciováním nových sankcí v Radě bezpečnosti OSN, které se citelně dotkly i špiček režimu v Pchjongjangu.

Po svolání společného armádního cvičení Jižní Koreje s Američany reagovali Severokorejci novými výhrůžkami včetně pohrůžkou jaderného útoku na USA. Experti ale zpochybňují technickou proveditelnost takového úderu.

Reklama

Výběr článků

Načítám