Hlavní obsah

USA opět mění plán protiraketové obrany v Evropě

– Washington

Spojené státy už podruhé mění plán protiraketové obrany v Evropě. Kvůli problémům a nedostatku peněz ruší jednu z částí štítu, jež měla být v Polsku a Rumunsku a proti které se ostře stavělo Rusko. Oznámil to americký ministr obrany Chuck Hagel, podle něhož jde o součást celkové revize plánů protiraketové obrany.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr obrany Chuck Hagel

Článek

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy se podle něj rozhodla zrušit čtvrtou fázi budování protiraketového štítu, který by měl sloužit jako obrana proti raketám případně odpáleným ze Severní Koreje a Íránu. USA se vzdaly rozmístění protiraketových systémů v Polsku a Rumunsku, jež bylo plánováno na dobu po roce 2020. První tři fáze plánu zůstávají v platnosti a měly by pokračovat podle stanoveného harmonogramu.

Změna v plánech Spojených států podle amerických médií otevírá cestu k novým jednáním Washingtonu a Moskvy o redukci jejich jaderných arzenálů. Rusové to dosud odmítali s tím, že USA nejprve musejí reagovat na jejich námitky vůči protiraketové obraně, která oslabuje strategickou hodnotu jejich jaderných zbraní.

Podle Hagela nynější rozhodnutí motivovala nezbytnost reagovat na pokrok Severní Koreje ve vývoji jaderných zbraní, který je rychlejší, než se očekávalo. Změny v programu uvolní na tuto reakci potřebné peníze, řekl ministr obrany. Konkrétně půjde o jednu miliardu dolarů, která bude moci být vynaložena na vybudování 14 dalších protiraketových komplexů na západním pobřeží. [celá zpráva]

Hagel zároveň ujistil, že USA zůstávají plně oddány úkolu zajistit protiraketovou obranu NATO. Do roku 2018 bude systém protiraketové obrany zajišťovat bezpečnost celého evropského území NATO, prohlásil ministr.

Nejdříve odstoupili od radaru v ČR

Obamova vláda již americké plány na budování protiraketového štítu jednou zásadním způsobem měnila. Současný šéf Bílého domu několik měsíců po nástupu do úřadu zrušil záměr svého předchůdce George Bushe, jehož součástí měla být radarová základna v Česku. Místo něj přišel s novým konceptem protiraketové obrany, který USA se spojenci budují v několika fázích.

Nový americký plán protiraketové obrany měl tyto fáze čtyři. Úkolem prvních tří je zajistit ochranu Evropy a amerických jednotek na "starém kontinentě" před íránskými střelami krátkého a středního doletu. Čtvrtá, nyní zrušená etapa, měla zabránit případnému ohrožení USA íránskými raketami dlouhého doletu.

Ve fázi 1 byly na americké válečné lodě nainstalovány protiraketové systémy. K hlavním komponentům patří varovný systém Aegis, jímž je vybavena už řada amerických křižníků a torpédoborců, obranné rakety SM-3 (Standard Missile-3), radar a senzory. Tato plavidla operují ve Středomoří a v dalších oblastech.

Ve fázi 2 by měly být kolem roku 2015 na válečné lodě rozmístěny modernizované antirakety SM-3. Vznikne také základna s radarem a protiraketovými střelami v Rumunsku. Ve třetí fázi by mimo jiné měla vzniknout další základna v Polsku, ve které bude radar a střely SM-3.

Finální fáze 4 předpokládala, že kolem roku 2020 začne v Polsku a v Rumunsku rozmísťování nové verze raket SM-3 IIB schopných odrazit potenciální ohrožení USA střelami dlouhého doletu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám