Hlavní obsah

USA ohrožují další krize, prudce se propadl trh s nemovitostmi

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americkou ekonomiku opět ohrožuje krize. Prodej obytných nemovitostí klesl v USA na nejnižší hodnotu za 15 let. V červenci poklesl prodej obytných nemovitostí o 27,2 procenta, což je dvakrát více, než předpokládali analytici. Důvodem je, že skončilo poskytování daňové úlevy ve výši 8000 dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ekonomové se nyní obávají, že razantní pokles prodeje nemovitostí může opět přidusit americkou ekonomiku, které se jen pomalu otřepává z krize.

„Zákazníci se racionálně vrhli na trh předtím, než vypršela úleva,“ řekl ekonom Lawrence Yun. Ta skončila v dubnu, kdy byl prodej na vrcholu. Od té chvíle počet uzavřených smluv klesá.

Nečekaně silný propad měl už dopad na akciový trh. Index Dow Jones na chvíli poklesl poprvé po sedmi týdnech pod magickou hranici 10 000 bodů.

Investoři se proto vrhli na obligace a přesun jejich zájmu vedl ke snížení jejich úrokové sazby. Výnosy dvouletých amerických obligací se propadly na dosud nejnižší hodnotu.

Krizi, která postihla americkou ekonomiku v posledních letech, odstartovala krize na hypotečním trhu, kdy finanční ústavy nabízely nestandardní hypotéky i rizikovým klientům, u nichž hrozilo nebezpečí, že je nebudou schopni splácet, protože po prvních pár letech stoupla prudce úroková sazba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám