Hlavní obsah

USA nemohou v současnosti nasadit ani jednu "neviditelnou" stíhačku

Právo, roš

Americké letectvo nemá momentálně k dispozici ani jednu letuschopnou superstíhačku páté generace vybavenou technologií stealth umožňující unikat radarům. O neutěšeném stavu vyvolaném technickými závadami informoval server Wired.com.

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-22 RaptorA

Článek

Letka více než 170 vychvalovaných strojů F-22 Raptor má od května zákaz vzlétnout, dokud se nevyřeší problém jeho kyslíkového systému, napsal server. A jelikož nemohou odletět ani z výrobního závodu, přestaly se i montovat.

Minulý měsíc byly letos už potřetí zastaveny zkušební lety bojového letounu F-35 JSF, tentokrát kvůli poruše ventilu v pohonném systému. Nemluvě o zpoždění projektu. Prvních 90 strojů mělo jít k letectvu v roce 2003. Nyní se počítá až s rokem 2016.

F-35 JSF přitom mají tvořit páteř či 90 procent stíhacího letectva USA. Více než 2400 strojů má přijít na 382 miliard dolarů (6,5 bil. Kč).

„Pátá generace stíhaček skutečně vnesla revoluci do leteckých sil USA, i když ne tak docela tím způsobem, který měl každý na mysli,“ ironicky poznamenal Bill Sweetman, expert na vojenské letectvo a vydavatel skupiny Aviation Week.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám