Hlavní obsah

USA letos zařadí do výzbroje nejdražší letadlovou loď

Washington

Loďaři v americkém Newport News dokončují nejnovější americkou letadlovou loď nové třídy USS Gerald R. Ford. V americkém námořnictvu by měla sloužit od září, uvedla v pátek CNN.

BEZ KOMENTÁŘE: Křest letadlové lodi USS Gerald R. FordVideo: Newport News Shipbuilding

 
Článek

Loď o výtlaku 100 000 tun a délce 335 metrů je hotová z 97 procent, uvedl tajemník námořnictva pro výzbroj Sean J. Stackey, když ve středu mluvil před senátním výborem pro ozbrojené síly. Námořní zkoušky plavidla začnou v červenci a o dva měsíce později by loděnice v Newport News měly loď předat námořnictvu.

Stackey vypovídal před senátním výborem kvůli požadavkům námořnictva na finance v příštích pěti letech. Námořnictvo chce 91,3 miliardy dolarů na příštích pět let, za které by pořídilo 38 válečných lodí. Cílem je, aby námořnictvo mělo v roce 2021 308 lodí.

Mateřská letadlová loď CVN 78 Gerald R. Ford je vůbec nejdražším americkým nosičem, stojí 12,9 miliardy dolarů. Kýl sesterské lodi CVN 79 USS John F. Kennedy byl již založen a plavidlo je hotové z 18 procent. Dodáno by mělo být v roce 2020. Plánuje se i výroba třetího nosiče třídy Ford CVN 80 USS Enterprise. Její kýl by měl být založen v roce 2018 a ve výzbroji by měla být od roku 2025.

Deset letadlových lodí

Loď má být schopna operovat s menší posádkou. Na palubě by měla nést 90 letadel, hlavní údernou silou mají být stroje F/A-18E/F Super Hornet a od nich odvozené stroje pro elektronický boj EA-18G Growler. Super Hornety by později měly nahradit nové stroje F-35C Lightning II. Počítá se i s využitím bezpilotních letadel.

Spojené státy udržují flotilu desíti letadlových lodí, nyní má ve výzbroji pouze nosiče třídy Nimitz. Plány omezit jejich počet byly kvůli rostoucím hrozbám opuštěny.

Námořnictvo také chce obměnit raketové ponorky třídy Ohio, nahradit by je mělo devět ponorek třídy Virginia. Chce také objednat dalších deset raketových torpédoborců třídy Arleigh Burke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám