Hlavní obsah

USA hrozí žaloba, záměrně nakazily Guatemalce syfilidou

Novinky,
Washington

Spojené státy čelí žalobě kvůli tomu, že v letech 1946 až 1948 záměrně nakazili 700 Guatelmalců syfilidou, aby mohli sledovat, jak na ně nemoc působí. Uvedli to v noci na středu podle CNN advokáti a právní firmy zastupující nakažené a pozůstalé.

Foto: Profimedia.cz

Mikroskopický snímek spirálovité bakterie Treponema pallidum - původce syfilidy.

Článek

„Věříme, že můžeme do pátku přijít s dohodou o dalších krocích, které by přinesly odškodnění pro lidi, kteří byli postiženi,“ uvedl Piper Hendricks z právní firmy Conrad a Scherre.

Obamova administrativa už vloni v říjnu případ přiznala. „Ačkoli se to stalo před 64 lety, jsem zděšeni, že takováto trestuhodná akce se stala pod pláštíkem veřejného zdraví,“ uvedla ministryně zahraničí Hillary Clintonová a ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliousová ve společném prohlášení.

Žaloba mluví o sedmi stech případech, ale konkrétně jmenováno je v ní jen sedm lidí. Důvodem je, že se mnohé nepodařilo v Guatemale najít, neboť jsou už po smrti, popřípadě žijí v odlehlých oblastech.

Žalovaný případ je přirovnáván k jinému podobnému z alabamského Tuskegee. Tam lékaři sledovali asi čtyři sta chudých Afroameričanů nakažených syfilidou, aby zjistili, jak na ně nemoc působí a jak se vyvíjí. Nijak jim ale neřekli, jakou nemoc mají a nikdy je na ni neléčili. Program začal v roce 1932 a trval 40 let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám