Hlavní obsah

USA denně sledují 200 miliónů SMS lidí z celého světa

Novinky, rei
Londýn

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) shromažďuje denně téměř 200 miliónů textových zpráv, které si posílají lidé po celém světě. O utajovaném programu Dishfire informovaly s odkazem na materiály ukradené bývalým počítačovým technikem CIA Edwardem Snowdenem britský deník The Guardian a televize Channel 4 News.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Američtí zpravodajci z SMS získávali nejrůznější data včetně upřesnění místa, kde se odesílatel nacházel, seznamy kontaktů, ale i třeba podrobnosti o kreditních kartách uživatelů.

Data ve spolupráci s NSA využívala i britská tajná služba GCHQ. Ta americký program komentovala slovy, že Američané sbírají „všechno, co můžou“.

Britská média odkazují na britskou prezentaci z roku 2011 s podtitulem „Textové zprávy SMS: Zlatý důl k zužitkování“. Mimo jiné se v něm uvádí, že v dubnu toho roku NSA v průměru denně četla 194 miliónů SMS odeslaných nahodile vybranými lidmi. V rámci dalšího programu, nazvaného Prefer pak probíhala automatická analýza těchto zpráv.

Tajná služba denně extrahovala víc než pět miliónů zpráv upozorňujících na zameškaný hovor, které jí pomáhaly při utváření seznamů kontaktů. Dál pak Američané denně prostřednictvím zpráv o aktivaci roamingu zaznamenávali na 1,6 miliónu překročení hranic a zachycovali víc než 110 000 jmen z vizitek zasílaných z mobilů. Stahovali i podobenky, pokud byly součástí vizitek. NSA také denně sledovala přes 800 000 finančních transakcí, které lidé prováděli prostřednictvím svých telefonů.

Neděláme nic špatného, hájí se

Data z amerických telefonů později NSA mazala, informace, které získala z mobilů v zahraničí, už ale ne.

NSA tvrdí, že stejně jako u předchozích odhalení ohledně jejích programů sledování neplatí, že může jednat svévolně a bez omezení. „Aktivity NSA jsou zaměřeny a specificky prováděny pouze proti platným zahraničním cílům podle zpravodajských potřeb,“ uvedl mluvčí služby. NSA podle něj navíc nepotřebná data likviduje včetně informací o „nevinných“ občanech v dalších zemích.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Snowdenovy dokumenty už dříve odhalily, že Američané sledují milióny telefonních hovorů, e-mailů a dalších zpráv na internetu. Pomocí radiových vln se dokázali dostat i do počítačů, které byly chráněny tím, že nebyly připojeny k internetu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám