Hlavní obsah

NSA sledovala na 100 000 počítačů odpojených od sítě s pomocí rádiových vln

Washington
Aktualizováno

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sledovala téměř 100 000 počítačů v cizích zemích, které ani nebyly připojené k síti. Tajná technologie založená na použití rádiových vln umožnila NSA získat přístup k jinak dobře chráněným počítačům v EU, Rusku či Číně, napsal v úterý deník The New York Times.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

NSA podle deníku několik let používala speciálně vytvořený software, který pracoval s rádiovými vlnami a do počítačů se dostával například z USB karet tajně instalovaných do těchto strojů. Dlouhodobě tímto způsobem prý monitorovala počítače čínské či ruské armády, drogových kartelů, ale i některých úřadů Evropské unie nebo svých asijských spojenců v boji proti terorismu.

Deník ve své zprávě čerpá z interních dokumentů NSA či informací od amerických činitelů a počítačových expertů. Agentura nazvala tento program "aktivní obranou". Mezi jeho nejčastější cíle patřila čínská armáda, kterou Washington obviňoval z opakovaných pokusů o kybernetickou špionáž.

Použití této techniky obchází obvyklou ochranu před sledováním, kdy se počítače nepřipojí na internet.

Striktně mimo USA

Mluvčí NSA řekla listu The New York Times, že tímto způsobem nebyl sledován nikdo na území Spojených států: „Aktivity NSA se soustřeďují a jsou specificky používány proti a pouze proti hodnotným zahraničním zpravodajským cílům na základě požadavků zpravodajské služby.”

Zdůraznila, že špionáž NSA nikdy nepoužívá s cílem získat obchodní tajemství zahraničních firem, aby z nich mohly těžit americké společnosti.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Část informací o tomto programu zveřejnil již bývalý technik NSA Edward Snowden, kterého USA obvinily ze špionáže a požadují jeho vydání z Ruska, kde se nyní ukrývá před americkou justicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Edward Snowden považuje svou misi za skončenou

Bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, který světovým médiím poskytl klíčové informace o americkém programu...

NSA šla i po kabelu mezi Evropou a Asií

O přístup k datům proudícím kabelem mezi Evropou, Afrikou a Asií usilovala americká tajná služba NSA, a proto pronikla do webových systémů jeho francouzských...

Výběr článků

Načítám