Hlavní obsah

USA čelí kritice kvůli zmizelým vězňům

Novinky, BBC,
WASHINGTON

Šest organizací na ochranu lidských práv, včetně Amnesty International a Human Rights Watch, obvinilo USA, že zadržují 39 lidí v tajných věznicí CIA. Uvedly to ve zprávě Off The Record (Mimo záznam), kterou zveřejnily ve čtvrtek. Obrátily na Spojené státy, aby přestaly používat tajné věznice.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Zpráva, která byla sestavena na základě zdrojů z vlády, médií i z výpovědí bývalých vězňů, uvádí jména 39 osob, které jsou dál zadržovány Američany v tajných věznicích, aniž by to bylo americkými orgány někde uváděno. Mezi zadrženými přitom mají být i děti včetně jednoho sedmiletého.

"Je čas, aby to americká vláda objasnila," uvedl Clive Stafford Smith, který stojí v čele organizace Reprieve, jež se na zprávě také podílela. "Těchto 39 lidí je nezvěstných po léta a důkazy ukazují, že byli v americké vazbě. Kde jsou a co s nimi dělali?" táže se.

Smith se obává, že by tito lidé mohli býti převezeni do zemí, kde mohou být mučeni.

CIA si myje ruce

Spojené státy loni existenci tajných věznic CIA připustily s tím, že šlo o součást "války s terorismem". Americký prezident George Bush ale loni v září uvedl, že všechny jsou už "prázdné a není v nich dál nikdo vězněn". Dodal, že zadržováno v nich bylo 14 lidí a vyšetřovací metody byly "tvrdé", ale "zákonné a nutné." Sdělil též, že tito lidé byli přepraveni do tábora na americké základně Guantánamo.

Z přepravování lidí do zemí, kde je povoleno mučení, byla už půldruhého roku obviňována CIA. Podle zprávy Evropského parlamentu provedla CIA přes tisíc tajných letů, při nichž byli také převáženi zadržení do tajných věznic.

Mluvčí CIA Paul Gimigliano zdůraznil, že americká Ústřední zpravodajská služba jedná "v souladu s americkými zákony". "Naše protiteroristické iniciativy, které jsou  pod pečlivým dohledem, byly velmi efektivní pro rozbíjení spiknutí a zachránily životy," dodal mluvčí.

Amnesty International však toto považuje za nedostatečné: "Na povinnost vlády chránit lidi před terorismem se neptáme," sdělil Claudio Codone z Amnesty International a dodal: "Zadržování mužů, žen a dokonce dětí a umísťování lidí na tajná místa porušuje jedno z nejzákladnějších práv jakéhokoli zadrženého."

Reklama

Výběr článků

Načítám