Hlavní obsah

USA a Zéland zkoušely s pomocí bomb vyvolat tsunami

Spojené státy a Nový Zéland během druhé světové války tajně testovaly bombu, jejímž cílem bylo vyvolat vlnu tsunami, jež by ničila města ležící na pobřeží. Série silných bomb zvedla až desetimetrovou přívalovou vlnu. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na novozélandské archívy.

Foto: Profimedia.cz

Vlna tsunami ničící pobřeží. Ilustrační foto

Článek

Testy ukázaly, že série deseti mohutných podvodních výbuchů může zvednout přívalové vlny o výšce asi deseti metrů, které dokážou zaplavit menší město. Nálože způsobující tsunami byly alternativou jaderné bomby. Přísně tajná operace nesla označení Project Seal (Projekt Tuleň) a zahrnovala testovací exploze zhruba 3700 pum.

„Kdyby atomová bomba nedala výsledky, jaké přinesla, mohli jsme místo toho zaplavovat lidi tsunami,“ prohlásil novozélandský spisovatel a filmař Ray Waru, který informace o testech nalezl ve volně přístupných novozélandských vojenských archívech.

Exploze nebyly dost silné

Podle Warua projekt začal v červnu 1944 poté, co důstojník amerického námořnictva E. A. Gibson upozornil, že výbuchy určené k odstranění korálových útesů kolem tichomořských ostrovů někdy vyvolaly obrovské, potenciálně ničivé vlny.

První zkoušky přinesly údajně pozitivní výsledky, ale počátkem roku 1945 byl projekt zastaven. Experti dospěli k názoru, že jednotlivé exploze nejsou dostatečně silné a že k vytvoření skutečně ničivé vlny tsunami by bylo zapotřebí dvou miliónů kilogramů výbušnin položených v řadě asi osm kilometrů od břehu.

Reklama

Výběr článků

Načítám