Hlavní obsah

Johnson & Johnson odkládá dodávky vakcín pro Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Společnost Johnson & Johnson oznámila, že kvůli vyšetřování vzácných případů krevních sraženin ve Spojených státech odkládá distribuci své vakcíny proti covidu-19 v Evropě. Uvedla to v úterý agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Společnost Johnson & Johnson zažádala v USA o mimořádné použití vakcíny.

Článek

„Vyhodnocujeme tyto případy s evropskými zdravotnickými úřady,” uvedla firma.

„Rozhodli jsme se distribuci vakcín v Evropě odložit,” dodala společnost.

V příštích týdnech přitom měly podle původních plánů do evropských zemí dorazit statisíce dávek této očkovací látky.

První vakcíny společnosti Johnson měly do ordinací českých lékařů dorazit 19. dubna. Mělo to být 14 400 dávek, o týden později 24 tisíc dávek. Česko má celkem u firmy Johnson & Johnson objednáno kolem dvou milionů dávek.

Přerušení dodávek je ale velká rána pro mnoho dalších zemí EU. Celá Evropská unie si u amerického výrobce objednala 200 milionů dávek a stejné množství si ještě rezervovala. Během druhého čtvrtletí má do EU dorazit přibližně 55 milionů dávek této vakcíny.

Lidská chyba znehodnotila milióny vakcín Johnson & Johnson

Amerika

Vzácné případy sraženin v USA

Odložení distribuce v Evropě souvisí s vyšetřováním amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které zkoumají vzácné zprávy o problémech s krevními sraženinami u lidí naočkovaných vakcínou Johnson & Johnson. Úřady v USA doporučily, aby bylo v zájmu maximální opatrnosti očkování touto vakcínou pozastaveno.

CDC a FDA se zabývají šesti nahlášenými případy „vzácného a závažného druhu krevní sraženiny u jednotlivců” v odstupu několika dní po podání vakcíny. K pondělnímu datu bylo v USA podáno skoro sedm milionů dávek dané očkovací látky.

Jasněji bude ve středu

CDC na středu svolala schůzi speciální poradní komise ve snaze „zhodnotit potenciální význam” nahlášených případů. FDA posoudí závěry tohoto panelu a povede vlastní vyšetřování.

„Bezpečnost vakcín proti covidu-19 je pro federální vládu velkou prioritou a veškeré zprávy o zdravotních problémech po očkování proti covidu-19 bereme velmi vážně,” dodává FDA na svém twitterovém účtu. J ve vlastním komuniké poznamenala, že aktuálně není prokázán „jasný příčinný vztah” mezi závažnými zdravotními problémy a jejím přípravkem.

V drtivé většině případů očkování neprovází žádné, či jen mírné, vedlejší účinky, uvádí agentura AP. Přesto, že se problém s „tromboembolickými” incidenty zdá být „extrémně vzácný”, federální experti doporučili vakcínu odstavit, dokud nebudou mít podrobnější informace.

V Severní Karolíně pozastavili očkování látkou od Johnson & Johnson. Pár lidí jim omdlelo

Koronavirus

Podle informací NYT se daná vakcína přestává používat ve federálních očkovacích centrech, zároveň se očekává, že stejně budou postupovat kliniky řízené vládami jednotlivých amerických států.

Smíšené reakce

Krok vyvolává smíšené reakce, podle deníku The New York Times (NYT) může výrazně zkomplikovat očkovací úsilí v USA. Pozastavení očkování je problémem i kvůli aktuálnímu rozmachu koronavirové nákazy v řadě států USA. Připomíná dění v Evropské unii kolem vakcíny od společnosti AstraZeneca a obavy, že přípravek může velmi vzácně způsobovat krevní sraženiny. „Tato obava posílila jistý odpor vůči všem vakcínám,” míní NYT.

Vakcína od J dostala v USA povolení k nouzovému použití na konci února, přičemž vzbuzovala značná očekávání, neboť se podává v jediné dávce a její skladování je relativně nenáročné. Zatím ale přípravek tvoří malý zlomek amerických vakcinací, píše AP. USA od výrobce dostaly jen devět milionů dávek, slíbeno jich mají 100 milionů do konce května.

Pro Evropu je to další výpadek vakcín

Někteří výrobci vakcín své dodávky do EU krátí. V polovině března oznámila společnost AstraZeneca, že sníží dodávky očkovací látky do Evropy o 73 procent.  Do konce března firma dodala 30 milionů očkovacích dávek a za celé letošní první pololetí 100 milionů. Unie přitom vloni s AstraZenekou uzavřela smlouvu o nákupu 300 milionů dávek její vakcíny, přičemž 30 milionů mělo dorazit do konce roku 2020, 90 milionů v prvním kvartálu letošního roku a 180 milionů v kvartálu druhém.

Loni ovšem nedorazily žádné dávky, protože preparát ještě nebyl schválen evropskými regulačními úřady.

Do Unie bez vysvětlení krátila dodávky vakcín i společnost Moderna. Například Německo nedostane 878 400 dávek očkovací látky této společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám