Hlavní obsah

U Los Angeles zuří rozsáhlý požár, ohrožuje 3 tisíce domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Stovky hasičů bojují v Kalifornii s rozsáhlým požárem, který se od čtvrtka šíří podél pobřeží severně od Los Angeles. Oheň dosud zničil nejméně 15 zemědělských budov. Tři tisíce obytných domů plameny začaly ohrožovat v pátek. Kvůli požáru uzavřela policie dočasně pacifickou dálnici, napsal list The Los Angeles Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Kalifornii vyhnaly z domova stovky lidíVideo: Reuters

 
Článek

Požár vypukl ve čtvrtek ráno místního času u jedné ze silnic u města Camarillo, vzdáleném asi 80 kilometrů od Los Angeles. Postupně zachvátil přes 3200 hektarů území, většinou lesního porostu nebo zemědělské půdy. Své domovy museli opustit lidé mezi Camarillem a nedalekým Newbury Parkem. Úřady evakuovaly také 120 studentů z kampusu místní univerzity.

Požár ve čtvrtek večer dosáhl až k téměř 20 kilometrů vzdálené dálnici, která vede podél tichomořského pobřeží. Z bezpečnostních důvodů ji policie dočasně uzavřela.

Foto: Craig Fritz, ČTK/AP

Letadlo hasí lesní požár

Oheň se rychle šíří kvůli silnému větru. Meteorologové předpovídají, že během pátku může jeho síla dosahovat v nárazech až 15 metrů za sekundu. Hasiči se obávají, že pokud by se směr větru obrátil, zasáhne požár osídlenou oblast Newbury Parku.

Hasiči se proto snaží bojovat proti postupu ohně nejen hašením ze vzduchu a vodou z desítek hasičských aut, ale také zakládáním kontrolovaných požárů.

Situaci může zkomplikovat hrozící znečištění vzduchu, které mohou způsobit hnojiva v půdě. "Máme obavu z pesticidů a podobných věcí," řekl televizní stanici KTLA mluvčí hasičů Tom McHale, podle nějž mohou být lidé kvůli spalování látek proti zemědělským škůdcům vystaveni toxickému kouři.

Úřady hlásí, že menší lesní požár vypukl i východně od Los Angeles. Ještě před zákrokem hasičů stačil zničit dva domy a poškodit dva další. Nejméně pět požárů sužuje podle úřadů také severní oblast Kalifornie.

V Kalifornii tak zřejmě začala obávaná sezona požárů. Meteorologové předvídají, že bude náročná, protože se očekávají velká vedra a sucho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám