Hlavní obsah

U kalifornského pobřeží uvízly stovky lachtanů

Novinky, zkr
Kalifornie

Kalifornie řeší záhadný problém s lachtany. Od začátku roku jich uvízlo na tamních plážích přes 1400, většinou mláďat, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kalifornské pláže zaplnila lachtaní mláďataVideo: Reuters

 
Článek

Ani ne za tři měsíce moře vyplavilo rekordní množství lachtanů. Více než 300 z nich se povedlo zachránit v centru pro mořské savce, které ale hlásí, že je jeho kapacita téměř celá zaplněna.

„Děláme vše, co můžeme, abychom mohli spolupracovat se záchranářskými organizacemi a abychom sem mohli umístit co nejvíce pacientů. Faktem ale je, že letos kvůli nadměrnému počtu nebudeme schopni zachránit všechna zvířata,“ uvedl koordinátor z centra David Brad.

V zálivu Monterey se nemocni lachtani na pobřeží objevují pravidelně. Vědci mají podezření, že to způsobuje velký výskyt určitých druhů řas, které produkují kyselinu domoovou, která se posléze dostává do potravního řetězce. Tato kyselina je silný neurotoxin a působí vážné změny na mozku lachtanů.

Letos je ale v Kalifornii nezvykle velké množství takto postižených zvířat a navíc jde hlavně o mláďata.

Někteří se navíc domnívají, že za velkým počtem opuštěných mláďat může efekt El Niño. Jeho vlivem dochází k oteplení oceánu a nedostatku ryb. Lachtaní matky pak musejí kvůli lovení potravy opouštět svá mláďata na delší dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám