Hlavní obsah

U Fossettova letadla nalezeny jeho doklady a další kosti

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nedaleko vraku letadla nezvěstného dobrodruha Steva Fossetta pátrači objevili dvě dlouhé kosti, které zřejmě patřily člověku. Podle internetového serveru Times Online se našly také pilotovy tenisky, jeho řidičský průkaz a kreditní karty.

Článek

Kosti pátrací tým objevil ve středu asi kilometr od místa nehody a poslal je na analýzu. Boty a řidičák byly okousané od zvířat. “To posiluje naši teorii o tom, že ho zvířata odtáhla pryč,” řekl šerif John Anderson.

Úlomky kostí byly u vraku Fossettova letadla nalezeny už počátkem října. Část z nich však byla příliš malá pro provedení analýzy DNA a u ostatních testy prokázaly, že nepatří člověku.

Vrak byl nalezen v horách Sierra Nevady v blízkosti Mamutích jezer ve výši 10 000 stop (cca 3000 metrů). Pátrací týmy se k němu dostaly poté, co jeden z turistů našel v Kalifornii u hranic s Nevadou Fossettův identifikační průkaz a pilotní licenci. Šerif Anderson tehdy prohlásil, že milionář zřejmě narazil čelně do boku hory. Trup letadla byl totiž zcela zničen, jeho úlomky se válely desítky metrů od míska nehody.

Později se u vraku našly lidské kostní fragmenty. Osobní věci mohla po okolí v oblasti Mamutích jezer ve výšce 3 000 metrů roztahat zvířata. V horách Sierra Nevady žije spousta masožravců včetně medvědů a pum.

Rekordman Steve Fossett

Fossett překonal během svého života 116 rekordů, 60 jich stále drží.

Je prvním člověkem, který v roce 2002 obletěl v balónu celý svět. Jako první přelétl v balónu Asii, Afriku, Jižní Ameriku, jižní Atlantik, jižní Pacifik a Indický oceán. Absolvoval nejdelší, ale také nejdéle trvající let v balónu.

V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů.

Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Fossett drží také 13 rekordů v rychlosti plavbě plachetnicí, mimo jiné v rychlosti překonání Atlantiku a v rychlosti obeplutí Země.

Novinky, BBC

Fosset zmizel v září 2007 poté, co se svým letadlem vzlétl z nevadského Yerringtonu. Před startem uvedl, že se chce prolétnout nad horami Sierry Nevady. Očekávalo se, že se vrátí za dvě až tři hodiny. Když se nevrátil, bylo vyhlášeno pátrání, které bylo neúspěšné. Odvoláno bylo 2. října. Letos v únoru byl Fossett prohlášen za mrtvého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám