Hlavní obsah

Tuhý mráz už má ve Spojených státech 16 obětí

Washington

Už 16 úmrtí z posledních dní v celých Spojených státech je spojováno s mimořádně chladným počasím, které svírá velkou část země od vánočních svátků. Od Floridy navíc směřuje na sever podél východního pobřeží výrazná tlaková níže, která má do New Yorku či Bostonu přinést husté sněžení a silný vítr.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Tuhý mráz sevřel mimo jiné Atlantu

Článek

Po úmrtích desítky lidí na středozápadě USA se objevily zprávy o dalších obětech zimy ve státech Texas, Mississippi a Michigan. Na předměstí Detroitu umrzla šestadevadesátiletá žena, v Plantersville v Mississippi pak na následky mrazu zemřela pětačtyřicetiletá žena, kterou nalezli v bezvědomí na verandě. V Texasu zřejmě kvůli mrazivému počasí pak zahynuli dva bezdomovci.

Kanadský server CBC News uvedl, že do Spojených států proudí arktický vzduch, který běžně cirkuluje v obrovském systému proudění kolem severního pólu.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zamrzlá fontána v New Yorku

"A když oslabí, je to jako kdyby praskla přehrada," poznamenal meteorolog ze společnosti Atmospheric Environmental Research Judah Cohen. Současná situace ale není významná ani tak zaznamenanými teplotami, jako spíš tím, jak dlouho se v USA drží. V New Yorku se od Vánoc rtuť teploměru nedostala nad bod mrazu.

Mrazivé počasí má v řadě států vydržet alespoň do víkendu, už ve čtvrtek ale má výrazně zesílit zmiňovaná tlaková níže, která se bude ubírat na sever podél pobřeží Atlantiku. Sněžit má po celé jeho délce, přičemž v New Yorku se očekává kolem 15 centimetrů sněhu a v Bostonu ještě asi o deset centimetrů více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám