Hlavní obsah

Trumpův projev se většině diváků líbil, hlásí CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

První projev v Kongresu se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi povedl. Alespoň podle bleskového průzkumu, který si nechala vypracovat televize CNN. Celkem 57 procent oslovených diváků hodnotilo proslov šéfa Bílého domu velmi pozitivně. Sedm z deseti oslovených diváků odpovědělo, že budoucnost po Trumpově slovech vidí pozitivněji.

Foto: Jim_bourg, Reuters

Americký prezident Donald Trump během projevu v Kongresu

Článek

Podobně diváci odpovídali na dotaz, zda hodlá Trump změnit směřování země správným směrem. Téměř sedmdesát procent oslovených odpovědělo, že ano. Skoro dvě třetiny diváků pak byly toho názoru, že zvolil pro Spojené státy správné priority.

V konkrétních oblastech se Trump nejlépe zavděčil v oblasti ekonomiky (72 procent) a boje proti terorismu (70 procent).

V průzkumu odpovídalo 509 Američanů, kteří avizovali, že plánují prezidentův proslov v televizi sledovat, a souhlasili s tím, že pak odpoví, jak se jim Trumpova řeč líbila. Předpokládaná statistická odchylka je 4,5 procenta.

Televizi CNN, která průzkum zorganizovala, Trump často napadá a vyčítá jí údajnou neobjektivitu a zprávy, jež jsou vůči němu kritické, označuje za vymyšlené. Jejím zástupcům, stejně jako představitelům dalších vybraných médií, dokonce administrativa nedávno znemožnila účast na tiskové konferenci mluvčího Bílého domu. [celá zpráva]

Nic moc neřekl, soudí NYT

Poněkud méně pozitivně než diváci oslovení CNN zhodnotil Trumpovu řeč deník The New York Times.

„Slyšeli jsme stejnou dávku vznešených slibů, které charakterizovaly jeho kampaň. Nevysvětlil ale, jak bude sliby realizovat, nemluvě o finančních nákladech. Občas to skutečně vypadalo, že se stále ještě uchází o úřad, místo aby už svou funkci vykonával," uvedl newyorský list v kritickém úvodníku.

Deník The Washington Post si v analýze všímá rozdílu mezi lednovým inauguračním a úterním parlamentním projevem Trumpa. „Zdálo se, že nabízí ruku stejnému politickému establishmentu, který jen před několika týdny pranýřoval," konstatoval list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám