Hlavní obsah

Trumpova vláda umožní zadržovat migranty s dětmi po neomezenou dobu

– Washington

Americká administrativa ve středu oznámila, že bude možné zadržovat migranty s dětmi po neomezenou dobu. Umožní to nařízení, o němž informoval úřadující ministr vnitra Kevin McAleenan, oznámila stanice BBC a televize Fox News. Vstoupit v platnost by mělo během šedesáti dnů a čeká se, že bude napadeno u soudu.

Foto: Emily Wagster Pettus, ČTK/AP

Úřadující americký ministr pro vnitřní bezpečnost Kevin K. McAleenan.

Článek

Nové nařízení zabrání tomu, aby se rodiny migrantů, které překročily hranice mezi Mexikem a USA, musely po dvacet dnech propustit. To platilo dosud, aby se omezila doba, po kterou mohou být zadržovány děti. Aby se nedělily rodiny, tak se s nimi na svobodu dostali i rodiče. Podle stávající americké vlády je to však mezera v systému, kterou zneužívají ilegální imigranti.

Nově je tato doba neomezená. „Dnes vydala vláda klíčové nařízení, které umožní ministerstvu pro vnitřní bezpečnost držet náležitě rodiny pohromadě a zlepšit integritu imigračního systému,“ pravil McAleenan.

„Toto nařízení umožní federální vládě prosadit imigrační zákony, jež prošly Kongresem a zajistí, že se s dětmi ve vazbě bude zacházet s úctou a respektem,“ dodal ministr.

„Chceme držet pohromadě rodiny během imigračního řízení,“ uvedl s tím, že spravedlivé řízení „nemůže být ukončeno během dvaceti dnů“. Proto je podle něj stávající stav nutné změnit. Nevyplývá z něj však, proč je možné zadržení na neomezenou dobu. Proto se očekává, že dekret bude napaden.

Reklama

Související články

Trump nařídil platit za žádost o azyl

Americký prezident Donald Trump plánuje ve snaze snížit počet přistěhovalců z latinskoamerických zemí další zpřísnění azylových pravidel. V pondělí vládním...

Výběr článků

Načítám