Hlavní obsah

Trump zuří. Ivanka má navštívit Bidenovu inauguraci

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rodina Donalda Trumpa možná bude mít zástupce na inauguraci budoucího amerického prezidenta Joea Bidena. Ceremoniálu se totiž navzdory přání svého otce má zúčastnit Ivanka Trumpová, uvedl server Daily Mail. Nejstarší dcera končící hlavy státu se údajně obává, že by svou nepřítomností ohrozila svou slibně se rozvíjející politickou kariéru.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Ivanka Trumpová v Georgii hovoří k příznivcům republikánů, v pozadí její otec Donald

Článek

„Dělá, co může, aby zachránila svou reputaci,“ řekl listu nejmenovaný zdroj z Bílého domu.

Ivančino rozhodnutí navštívit Bidenovu inauguraci mělo rozhořčit jejího otce Donalda Trumpa. „Podle něj je urážka, že chce mít jeho dcera něco společného s podvodníky, kteří se ho snaží svrhnout,“ uvedl dále zdroj. Prezident nadále trvá na tom, že by rodina měla držet pospolu a vystupovat sjednoceně.

Ohrozil bezpečnost USA. Demokraté Trumpa v ústavní žalobě viní z podněcování k násilnému povstání

Amerika

Trump měl také Ivance říct, že její přítomnost na inauguraci ji naopak bude stát politické body a přijde o podporu tisíce lidí. Její plán dokonce označil za „nejhorší rozhodnutí v životě“. Podle zdroje z Bílého domu si Ivanka myslí, že jí účast na ceremoniálu naopak přinese nové podporovatele.

Zcela přesvědčená však Ivanka zřejmě není. Podle jiného zdroje, na který se Daily Mail obrátil, totiž stále platí, že se na ceremoniál Bidena nechystá.

Republikáni odsoudili Trumpovo chování. Ústavní žalobou si ale nejsou jistí

Amerika

Inaugurace demokrata Joea Bidena proběhne 20. ledna. Donaldu Trumpovi tak zbývají poslední dny ve funkci prezidenta USA, budou ale velice zajímavé. Viceprezident Mike Pence sice odmítl spustit 25. dodatek, na jehož základě by mohl být Trump z funkce odvolán, už ve středu by se ale mělo ve Sněmovně reprezentantů hlasovat o ústavní žalobě na prezidenta Trumpa.

Znění žaloby v pondělí demokraté formálně představili. Trumpa viní z toho, že podněcoval své příznivce k násilnému povstání a tím ohrozil bezpečnost Spojených států. Text by se měl rychle dostat také do Senátu, který by o budoucnosti Trumpa mohl rozhodnout krátce po Bidenově inauguraci. Senát také může Trumpovi doživotně zakázat budoucí kandidaturu na post šéfa Bílého domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám