Hlavní obsah

Trump vyhlásí stav nouze, aby mohl postavit na hranicích s Mexikem zeď

– Washington

Podepíšu stav národní nouze, oznámil v pátek americký prezident Donald Trump. Chce tímto způsobem získat finance i bez souhlasu Kongresu na to, aby postavil zeď na jižní hranici Spojených států. Čeká se právní bitva.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

„Stav nouze podepisovali prezidenti i v minulosti, podepisovali ho v daleko méně závažných případech. Hovoříme zde o invazi do naší země. Musíme zastavit příval drog do naší země, příchod zločinců a gangů a také zastavit přívaly nelegálních migrantů,“ uvedl Trump.

Prezident opět obhajoval stavbu zdi, protože tam, kde už stojí, razantním způsobem klesla kriminalita. Jako příklad uvedl například El Paso či bezpečnostní zeď v Izraeli.

Očekává se, že Trumpovo rozhodnutí vyvolá sérii žalob. Jednat může i Kongres, aby však zneplatnil prezidentův dekret, musí zákonodárci příslušné usnesení schválit dvoutřetinovou většinou, což podle politických analytiků je nepravděpodobné.

Zeď má stát osm miliard dolarů

Bílý dům hodlá do zpevnění jižní hranice Spojených států investovat přibližně osm miliard dolarů, z nichž přes 6,5 miliardy (téměř 150 miliard korun) už prý ve vládních a ministerských fondech našel. Financování má částečně zajistit zákon schválený ve čtvrtek Kongresem a částečně prezidentské dekrety včetně vyhlášení stavu nouze.

Prostřednictvím dekretů chce Trump odčerpat 3,5 miliardy z fondu Pentagonu na budování ozbrojených sil a 2,5 miliardy z armádního fondu boje proti pašování drog. Kolem 600 milionů pak získá z fondu majetku zabaveného státem podle trestního práva, který spravuje ministerstvo financí, napsal list The New York Times. Kompromisní návrh republikánů a demokratů, který obě komory ve čtvrtek schválily, pak dává prezidentovi na ochranu hranic částku dalších 1,4 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám