Hlavní obsah

Trump slibuje nižší daně všem

Právo, doh

Výrazné snížení daní domácnostem i korporacím slibuje v rámci chystané daňové reformy americký prezident Donald Trump.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Náš plán dramaticky sníží daň z příjmu americkým pracujícím a rodinám. Stávající odpočet se téměř zdvojnásobí, aby ­po­mohl rodinám pohnout se vpřed. Celý daňový systém bude jednodušší a spravedlivější. Vrátí peníze zpět do kapes těch, kteří je vydělali,“ píše se v článku podepsaném Trumpem, který zveřejnil americký list Milwaukee Journal Sentinel.

Prezident, který nynější daňový systém odsoudil jako „sebe­zničující“, slíbil snížit daňovou zátěž i velkým firmám. Upozorňuje, že za posledních 30 let se USA posunuly od korporátní daně nižší, než měli jejich „ekonomičtí soupeři“, k dani „o více než 60 procent vyšší“.

Odborníci pochybují

„V reakci na nedostatek konkurenceschopnosti velké firmy změnily svůj obchodní model tak, aby vytvářely pracovní místa v jiných zemích a zpět do USA dopravovaly jen své produkty,“ míní Trump. Po snížení daně však podle něj ve Spojených státech vzniknou milióny pracovních míst, přitečou miliardy dolarů do tamní ekonomiky a země tak získá kompetitivní výhodu, „kterou tak zoufale potřebuje“.

Trump už dříve volal po snížení 35procentní federální korporátní daně na 15 procent, nyní však žádné konkrétnější detaily daňové reformy nepředstavil. Tématem by se nyní měli začít zabývat zákonodárci v Kongresu, kterým v úterý skončily prázdniny.

V amerických médiích se ale už nyní objevují pochybovačné komentáře, zda naznačené reformy vůbec mohou mít slibovaný efekt.

„Mnoho ekonomů argumentuje, že velké snížení korporátní daně bude mít jen malý efekt – zejména v krátkodobém horizontu – na zvýšení mezd a růst počtu pracovních míst. Místo toho se zvýší zisk korporací a to prospěje nejbohatším Američanům, kteří vlastní většinu akcií. Je jen málo důkazů k tvrzení, že velké daňové škrty tu přimějí americké korporace více investovat. Už nyní sedí bezmála na dvou biliónech dolarů,“ podotkl list The New York Times.

Korporace už nyní prý platí necelých 19 procent

Stanice NPR podotkla, že firmy využívají mnoha daňových slev a nakonec tak často platí mnohem méně, než kolik činí federální korporátní daň. „Reálná daňová zátěž pro americké korporace se pohybuje okolo 18,6 procenta,“ podotýká.

Upozorňuje přitom na nově zveřejněnou studii, která se zaměřuje na 500 amerických firem s největším obratem. Z 258 společností, které byly v zisku, jich 39 procent mezi lety 2008 až 2015 alespoň jednou nezaplatilo vůbec žádnou korporátní daň, píše se v dokumentu think tanku Institut pro daně a ekonomickou politiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám